NL | FR | LU
Peoplesphere

Een kwart van de vluchtelingen vindt binnen het jaar een job!

Een kwart van de vluchtelingen die zich door de VDAB laten begeleiden, vindt tussen de 6 en 12 maanden een job. Na drie jaar heeft de helft een job. Dat blijkt uit cijfers die de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB).

De sectoren waarnaar erkende vluchtelingen doorstromen, zijn bijzonder uiteenlopend.

De VDAB ziet meer en meer hooggeschoolde vluchtelingen op zoek naar een job. Hun aantal is met 5 procent gestegen, tot een kwart van de nieuwkomers. Het aantal middengeschoolden blijft constant (32 procent), tegenover het dalend aantal laaggeschoolde vluchtelingen (43 procent). Toch vinden hooggeschoolde nieuwkomers vaak niet meteen werk dat aansluit bij hun diploma.

Stageprojecten

De regelgeving rond de erkenning van buitenlandse diploma’s is vrij strikt. We moeten daarin als VDAB streven naar een betere samenwerking met de onderwijswereld’, klinkt het bij de VDAB. ‘Verder moeten we ook meer inzetten op bijkomende opleidingen, of integratietrajecten voor nieuwkomers. Vluchtelingen kunnen bijvoorbeeld starten in een job onder hun niveau, om dan te kunnen doorgroeien naar een volwaardige functie. In dat soort stageprojecten liggen mooie kansen, zowel voor werkgevers als voor nieuwkomers.

Bron: De Standaard

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.