NL | FR | LU
Peoplesphere

Time is money? We nemen te weinig kwalitatieve pauzes op de werkvloer.

Meer dan één op drie werkende Belgen spendeert zijn lunchpauzes aan het surfen op het internet en scrollen op sociale media. 15% van de Belgische werknemers neemt zelfs geen middagpauze. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van levensverzekeraar NN. Uit het Nationaal Geluksonderzoek van UGent en NN bleek eerder al dat Belgen een gelukkiger privéleven hebben wanneer ze ook gelukkig zijn op het werk en fijne collega’s hebben.

De voorbije jaren krijgen werkende Belgen echter steeds meer stress en voelen ze zich vaker vermoeid: het gevolg van een alsmaar stijgende werkdruk en een gebrek aan echte, rustgevende pauzes. Daarom roept NN op om te kiezen voor echte quality time op de werkvloer: leg die smartphone aan de kant, praat met je collega’s en haal een frisse neus!

Vorige week werden resultaten bekend gemaakt over de impact van werk op ons geluk. Gemiddeld maakt onze job bijna één vijfde (18%) van ons geluk uit. Een aanzienlijk aandeel, dat bij zelfstandigen drie keer zo groot is als bij ambtenaren. Zo verklaart tevredenheid met het werk bij zelfstandigen 32% van de algemene levenstevredenheid, terwijl dit bij ambtenaren slechts 9% bedraagt. Stress heeft een negatieve invloed op onze werktevredenheid. En maar liefst 35,5% van de Belgen ondervindt vaak tot altijd stress.
Wie tevreden is op het werk, staat dus gelukkiger in het leven. En gelukkige Belgen presteren beter op de werkvloer. Volgens onderzoek zorgt elke 1% stijging in werknemerstevredenheid voor 1,5% stijging in klantentevredenheid. Ook maatschappelijk levert werknemerstevredenheid op: tevreden werknemers willen ruim 5 jaar langer werken. Maar de stijgende werkdruk heeft duidelijk impact op onze productiviteit. Daarom deed NN nieuw onderzoek naar het pauzegedrag van de Belg en de impact op onze gezondheid en productiviteit.

11% van de Belgen staat nooit volledig uitgerust op

Maar liefst 84% van de werkende Belgen ondervindt regelmatig stress. 36% slaapt 7 tot 8 uur per nacht en toch staat 11% van de Belgen nooit uitgerust op. 41% van de ondervraagden geeft toe wekelijks een dipje te kennen aan het einde van de werkdag, terwijl 32% dat dipje meerdere keren per week ondervindt. Bij 5% is dat zelfs dagelijks. Maar liefst 7 op de 10 Belgen geven zelfs toe af en toe een fout te maken op het werk omdat ze te vermoeid zijn. 65% heeft regelmatig rug-, nek- of schouderklachten. 16% van de werkende Belgen ondervindt dat zelfs dagelijks.

Geen tijd voor lunch

De oplossing voor die fysieke en mentale dipjes ligt nochtans voor de hand: regelmatig pauzeren. Daarom roept NN de Belgische werknemers en werkgevers op om dringend werk te maken van kwalitatieve rustmomenten op de werkvloer. Want pauze werkt. En er is alvast werk aan de winkel: uit het onderzoek van NN blijkt dat slechts 67% van de Belgische werknemers dagelijks tijd neemt voor een lunchpauze. Bij zelfstandigen neemt amper 53% van de ondervraagden dagelijks pauze. 10% van de zelfstandigen neemt zelfs nooit een lunchpauze.
De lunchpauzes van de werkende Belgen worden ook steeds korter. Terwijl men vroeger al eens de opportuniteit zag om uitgebreid te lunchen op restaurant, spendeert 64% van werkende Belgen niet langer dan een half uur aan zijn lunchpauze. Meer dan 1 op de 4 (27%) arbeiders neemt zelfs minder dan een kwartier de tijd om te lunchen. ‘Time is money’ was nog nooit zo toepasselijk.
Problematisch is echter vooral de kwaliteit van onze lunchpauzes. Slechts 42% van de ondervraagde Belgen neemt ’s middags de tijd om een praatje te slaan met collega’s. Drie procent van de ondervraagden gaat sporten en 14% maakt een wandeling. 36% van de Belgen hangt tijdens zijn pauze achter een scherm gekluisterd. Terwijl 29% van hen tijdens de middag op het internet surft, checkt 24% de sociale media.

Jongere werknemers nemen meer pauze dan vijftigplussers

Ook in de voor- en namiddag nemen de Belgische werknemers te weinig pauze. Even het werk aan de kant schuiven en het hoofd leegmaken door wat te bewegen is voor 1 op de 3 werkende Belgen geen evidentie. Toch vindt 62% van de werknemers pauze belangrijk. 32% neemt wel af en toe een pauze, maar doet dat liefst alleen. Gezamenlijke koffiepauzes, ook wel gekend als de Fika, zijn in ons land nog geen dagelijkse kost. Maar liefst 66% van de ondervraagden zegt nooit samen met de collega’s het werk te onderbreken om een koffiepauze te houden. Bij de 20- tot 34-jarigen is dat 57%, terwijl bij de vijftigplussers dat aantal op 71% ligt. Van de grote groep (66%) die geen gezamenlijke koffiepauzes neemt, is wel 37% hier vragende partij voor. 1 op 2 jongere werknemers zou wel graag een Fika houden op de werkvloer. Bij de vijftigplussers is dat slechts 1 op de 3 werknemers. Nochtans zijn de pauzes de beste momenten om sociaal contact op te zoeken. Fijne collega’s dragen namelijk bij tot een gelukkig leven.

We komen niet tot rust

Dat we overprikkeld zijn, blijkt ook uit het onderzoek. Maar liefst 41% van de Belgische werknemers komt tijdens de pauze niet tot rust. 43% vindt dat pauze de batterijen oplaadt, maar 8% vindt het tijdverlies en 7% denkt dat pauze nemen de concentratie verstoort. Van de ondervraagden is slechts 42% tevreden over de mogelijkheden tot pauze in het bedrijf. Zo geeft 71% van de werknemers aan dat er op hun werk geen gezellige koffiebar aanwezig is. 1 op de 2 werknemers geeft aan dat zij hun koffie halen bij de koffiemachine in de keuken. Ook aan sportruimtes en ontspanningsruimtes blijkt een groot gebrek te zijn. Jaren geleden kende nagenoeg elk kantoor een koffiedame, die verschillende keren per dag met de glimlach koffie bedeelde en de werknemers even aanmaande om te pauzeren. Dat beroep lijkt intussen uitgestorven. Bij slechts 14% van de ondervraagde werknemers loopt er op het werk nog een koffiedame rond.

Bron : UGent – NN – Onafhankelijk onderzoeksbureau Indiville bevroeg 1061 werkende Belgen tussen 20 en 64 jaar. 60% procent van de respondenten is Nederlandstalig, 40% procent Franstalig. 54% procent van de respondenten zijn mannen, 46% procent vrouwen.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.