De Belgische arbeidsmarkt blijft in beweging, zo blijkt uit de recente salarisenquête van rekruteringsspecialist Robert Walters. 57% van de ondervraagden geeft aan van plan te zijn om in 2025 van job te veranderen, een percentage dat in lijn ligt met vorig jaar (59%).
“Ondanks de economische onzekerheden van het afgelopen jaar blijven Belgische professionals optimistisch over de arbeidsmarkt: 63% heeft vertrouwen in de beschikbaarheid van kansen binnen hun sector”, vertelt Özlem Simsek, managing director bij Robert Walters.
Waarom willen professionals veranderen van job?
Özlem: “De wens om van job te veranderen is vaak gedreven door uiteenlopende motieven. Voor 55% van de respondenten speelt het salaris een doorslaggevende rol. Ze hopen bij een nieuwe werkgever betere financiële voorwaarden te vinden.”
Verder verwacht de helft van de ondervraagden in hun nieuwe job meer kansen te vinden om zich professioneel te ontwikkelen. Nog eens 36% geeft aan ontevreden te zijn in hun huidige job en zien dit als doorslaggevende reden om te veranderen. “Beperkte carrièrevooruitzichten, onvoldoende opleidingsmogelijkheden en slechte leiderschapspraktijken kunnen de werkbeleving negatief beïnvloeden,” aldus Özlem. “Professionals zoeken naar een omgeving waar ze zich gehoord voelen en waar hun ontwikkeling wordt gestimuleerd.”
Wat zijn de loonsverwachtingen voor 2025?
Uit de enquête blijkt dat de verwachtingen voor salarisverhogingen hooggespannen zijn: 72% van de professionals verwacht een loonsverhoging in 2025. Het uitblijven van een loonsverhoging kan echter leiden tot meer beweging op de arbeidsmarkt, aangezien 41% van de respondenten aangeeft hun huidige werkgever waarschijnlijk te verlaten als zij binnen 12 maanden geen salarisverhoging ontvangen. Özlem voegt toe: “Deze cijfers tonen hoe sterk salarisverwachtingen verbonden zijn aan loyaliteit, vooral in een markt waar werkgevers concurreren om talent te behouden.”
Wat houdt professionals loyaal aan hun werkgever?
Hoewel velen open staan voor verandering, zijn er ook sterke redenen om loyaal te blijven aan de huidige werkgever. 22% van professionals benadrukt dat een concurrerend salaris en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals gezondheidsvoordelen en opleidingsmogelijkheden, hen tevreden houden. Deze voordelen zorgen niet alleen voor financiële zekerheid, maar dragen ook bij aan hun algehele werktevredenheid.
21% vindt een positieve werkomgeving met fijne collega’s en een sterke bedrijfscultuur goede redenen om bij hun huidige werkgever te blijven.
Voor 18% van de respondenten blijven flexibele werkopties – zoals thuiswerken en flexibele uren – dan weer een doorslaggevende motivatie om niet van job te wisselen. “Flexibiliteit biedt een balans tussen werk en privéleven die professionals enorm waarderen,” aldus Özlem.
“Het behouden van talent vereist een strategische aanpak waarin salaris, flexibiliteit en werkcultuur centraal staan. Onze data bevestigen dat professionals die het gevoel hebben dat hun persoonlijke en professionele behoeften worden vervuld, minder geneigd zijn om elders te zoeken.”