NL | FR | LU
Peoplesphere

69% meer student-zelfstandigen op 4 jaar tijd: het zijn vooral mannelijke studenten die een onderneming starten.

Sinds 2019 is het aantal studenten dat ook een zelfstandige onderneming begint, toegenomen met maar liefst 69%. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstengroep Liantis bij de start van het nieuwe academiejaar. Het zijn wel vooral mannen (64,8%) die als student-zelfstandige werken. Populaire beroepen bij de jonge ondernemers zijn onder meer fotograaf, DJ en grafisch ontwerper. “Ideale manier om van het ondernemerschap te proeven én bovendien komt het ook vaak de studies ten goede.”

Het statuut van student-zelfstandige maakt ondernemen sinds 2017 aantrekkelijker voor studenten dankzij een voordelige bijdrageregeling. Student-zelfstandigen die op jaarbasis minder dan 16.861,46 euro (na aftrek van beroepskosten) inkomsten hebben, betalen geen of verminderde bijdragen.

Hr-dienstengroep Liantis dook in de cijfers om aan het begin van het nieuwe academiejaar na te gaan hoe het statuut evolueert. En dat blijkt gunstig! Uit een vergelijkende analyse tussen 2019 en 2023 blijkt dat er maar liefst 69,08% meer student-zelfstandigen zijn aangesloten. “Er zijn heel wat initiatieven gekomen sinds de oprichting van het statuut om het ondernemerschap in hogescholen en universiteiten een boost te geven. Denk bijvoorbeeld maar aan DO!, een initiatief van de Universiteit Gent om het jonge ondernemerschap daar te ondersteunen en te begeleiden. En dat werpt duidelijk z’n vruchten af”, aldus Karel Van den Eynde, expert zelfstandig ondernemen bij Liantis. “Bovendien is het ook een element geweest in de recente regeringsonderhandelingen waar sprake zou zijn van een verdere versoepeling van het systeem en de voorwaarden.”

De top 10 van beroepen uit 2023 ziet er als volgt uit:

  1. Consulent
  2. Fotograaf
  3. Instructeur, lesgever
  4. Televerkoper
  5. Grafisch ontwerper
  6. Schoonheidsspecialist
  7. DJ
  8. Webontwikkelaar
  9. Verkoper van kleding en accessoires
  10. E-commerce-medewerker

“In de top 10 zien we verschillende elementen terugkomen. Sowieso zie je dat studenten de opgedane kennis van hun opleiding meteen inzetten in hun onderneming. Denk maar aan de consulenten, lesgevers, webontwikkelaars en schoonheidsspecialisten. Op zich is dat een goede zaak want zo kunnen ze de praktijk en de theorie met elkaar koppelen. Dat komt dus ook hun studies ten goede. Wat nog fel terugkomt is de e-commerce en de verkoop van kleding en accessoires waarbij de studenten dus een zaak opzetten en aan sales doen. Maar ook de creatieve jobs zoals DJ, grafisch ontwerper en fotograaf zijn populair. Kortom: de jongeren zetten in op verschillende domeinen om zich daarin te ontwikkelen”, aldus Karel Van den Eynde.

Nog opvallend: het zijn vooral mannelijke studenten die een onderneming starten. In 2019 waren 67,3% van de student-ondernemers mannen, terwijl dat in 2023 64,3% was. “Net zoals in de algemene populatie van zelfstandigen merk je wel dat het aandeel vrouwen toeneemt.”

Voorwaarden

Belangrijk om mee te geven voor wie zelf als student-zelfstandige aan de slag wil: je moet wel aan enkele voorwaarden voldoen. “Zo moet je tussen de 18 en 25 jaar oud zijn en studeren aan een erkende onderwijsinstelling in België of in het buitenland. Je moet ook ingeschreven zijn voor minimaal 27 studiepunten (ECTS) per schooljaar of 17 lesuren per week en van plan zijn om een erkend diploma te behalen”, aldus Karel Van den Eynde. “Nog een belangrijk aspect: je moet als student regelmatig de lessen volgen. Als jouw onderwijsinstelling geen afwezigheden opneemt, dan kan je aan de hand van een puntenlijst of attest aantonen dat je hebt deelgenomen aan de examens (voor ten minste 27 studiepunten of 17 lesuren per week). En last but not least: je moet dus een zelfstandige activiteit uitoefenen en dus niet onder het gezag van een werkgever werken.”

 

Bron: Liantis

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.