NL | FR | LU
Peoplesphere

Bedrijven hebben moeilijkheden met invullen van vacatures

Bijna dubbel zoveel werkgevers (24%) als vorig jaar vindt moeilijk de juiste mensen voor hun vacatures. En intussen wijzigt de lijst met knelpuntberoepen nagenoeg niet. Met alle negatieve gevolgen van dien voor de productiviteit, innovatiekracht en loonkosten van het bedrijf. En toch maken diezelfde werkgevers zich minder zorgen over de gevolgen van het talenttekort. ‘Amper’ 38% is van mening dat de service naar de klanten daalt zonder de juiste mensen aan boord.

Even opvallend: ruim één op drie werkgevers (tegenover 25% in 2014) zet geen strategie op poten om het moeilijk vindbare talent te rekruteren. Twee derden onderneemt wel actie. Ieder op zijn manier welteverstaan. Zo probeert 38% het werk op een andere manier te organiseren, stuurt 34% zijn HR-beleid bij en boort 13% nieuwe bronnen van talent aan door op een innovatieve manier te rekruteren. In de praktijk betekent dat laatste dat ze bij voorkeur naar flexibele oplossingen zoeken, zoals uitzendkrachten (27%). Of dat ze nieuwe rekruteringsmethodes gebruiken, via sociale media bijvoorbeeld (22%). Anderen investeren meer in de vorming en ontwikkeling van de eigen medewerkers (17%). Of ze herbekijken de werkprocedures en herverdelen het werk tussen de teams (11%). Een minderheid (7%) neemt zijn toevlucht tot onderbenutte bronnen van talent, zoals oudere werknemers of personen met een handicap. Maar 4% zoekt talent in het buitenland.

Grondstof voor groei

De resultaten uit onze enquête laten geen twijfel: het tekort aan talent dooft niet uit. En zal zich ook de komende jaren nog laten voelen. Talent wordt – voor zoverre het dat al niet is – de nieuwe, schaarse grondstof noodzakelijk voor de groei van de bedrijven. De sterke krachten liggen niet voor het rapen, maar aan slapend talent daarentegen geen tekort. Onze specialisten moedigen bedrijven aan om afstand te nemen van de mythe van de perfecte werknemer en om in te zetten om de ‘Teachable Fit’. In mensentaal: rekruteer medewerkers op basis van hun potentieel en investeer vervolgens in hun opleiding. Een andere piste die ze aanreiken: zoek en valoriseer in eerste instantie onderbenut talent. Denk aan jongeren zonder ervaring, oudere werknemers, personen met een handicap of kandidaten uit een andere taalgebied, van vreemde origine of uit het buitenland.

Weet ten slotte dat de aantrekkingskracht van het bedrijf nauw samenhangt met zijn aantrekkelijkheid. Kandidaten zijn kieskeurig. Aan de werkgevers om ervoor te zorgen dat hun bedrijf ‘a great place to work’ wordt, een voedingsbodem voor duurzame tewerkstelling.

Bron: Manpower

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.