NL | FR | LU
Peoplesphere

Bijverdienen wordt de nieuwe norm. De Vlaming gaat steeds vaker “blijverdienen”.

Waar 16% van de Vlamingen in 2022 nog een bijverdienste deed om financieel rond te komen, kiezen steeds meer mensen vandaag voor een bijverdienste omdat ze het willen doen. Dat blijkt uit onderzoek van iVox en NOWJOBS, het 100% digitale uitzendplatform voor jobstudenten, flexi-jobbers en reguliere bijverdieners. De enquêtes – afgenomen bij 440 werkgevers en 7.500 studenten, werkende en gepensioneerde Vlamingen – tonen dat 96% positief staat tegenover een bijverdienste. NOWJOBS spreekt daarom over “blijverdienen”.

“De stijgende populariteit van bijverdienen brengt vaste jobs niet in gevaar. Ons onderzoek toont dat mensen in hun bijverdienste op zoek zijn naar variatie ten opzichte van hun hoofdberoep. De wil om te werken is dus goed nieuws voor onze economie, maar ook voor ons mentale welzijn: naast de mogelijkheid om zich meer te veroorloven, halen mensen voldoening uit een bijverdienste”, zegt Eline David, General Manager bij NOWJOBS Belgium.

Vaste jobs ondersteunen met flexibele hulp

Een aanzienlijke 96% van de Vlamingen staat positief tegenover bijverdienen en dat uit zich in de praktijk. Maar liefst 36% van de studenten doet een studentenjob tijdens het schooljaar (een historisch hoogtepunt) en ondertussen wint het flexi-statuut aan populariteit. Met dat statuut kunnen mensen voordelig bijverdienen naast hun hoofdberoep of pensioen. In 2023 registreerden zich ruim 17.000 meer flexi-jobbers in de NOWJOBS-app dan in het jaar voordien. De voorbije twee jaar is het aantal Vlamingen dat iemand met een flexi-job kent, gestegen van 45% naar 60%.

Die evolutie is goed nieuws voor bedrijven, die geconfronteerd worden met personeelstekorten. Toonaangevende studies tonen dat we afstevenen op een arbeidstekort van 11% in 2030 als er niets verandert. Bijverdieners zijn de oplossing. 77% van de werkgevers geeft aan dat ze in 2024 bijverdieners inschakelen; 11,5% van hen heeft zelfs meer dan zes bijverdieners nodig.

De stijgende populariteit van bijverdienen brengt vaste jobs niet in gevaar. Het NOWJOBS-onderzoek toont dat 80% van de flexi’s in hun bijverdienste iets volledig anders wil dan in hun hoofdberoep. Ze gaan dan ook niet flexi-jobben in dezelfde sector, waardoor werkgevers er zeker van kunnen zijn dat hun werknemers niet bij de concurrentie gaan werken. Medewerkers hoeven op hun beurt niet te vrezen dat flexi-jobbers hun vaste positie zullen overnemen, want die flexi’s zijn specifiek op zoek naar iets anders.

Zin om te werken

Extra inkomsten of variatie zijn slechts enkele redenen om een bijverdienste te doen. De meeste bijverdieners (34%) werken om zich iets extra te kunnen veroorloven.
Jobstudenten en werknemers jonger dan 35 jaar willen vooral sparen (32%). Slechts 13% van de Vlamingen heeft een bijverdienste nodig om rond te komen, terwijl dat in 2022 nog 16% was. Omdat bijverdieners dus vooral willen en niet moeten werken, spreekt NOWJOBS over “blijverdienen”.

Sociaal contact en een zinvolle bezigheid zijn voor 55-plussers de belangrijkste redenen. Ook gepensioneerden zijn een belangrijke aanvulling voor de poule van werkgevers. Zij hebben meer tijd om te werken en zoeken vaak een flexi-job waarmee ze meerdere dagen per week aan de slag gaan. Dankzij hun flexi-job onderhouden zij contacten en blijven ze een actief lid van de samenleving, wat hun welzijn verhoogt en eenzaamheid vermindert. Bovendien brengen zij maturiteit en ervaring naar de werkvloer. Meer dan de helft van de werkgevers wil dan ook gepensioneerde flexi’s aannemen.

Tot slot willen mensen ook om professionele redenen bijverdienen. De variatie die velen in hun bijverdienste vinden, vermindert bijvoorbeeld de kans op een bore- of burn-out in hun hoofdberoep. Verder doen ze ook nieuwe vaardigheden op en verbreden ze hun professionele netwerk.

Nood aan eenvoudig systeem

Om alle mogelijkheden van bijverdienen ten volle te benutten, moeten mensen de kans krijgen om zorgeloos en onbeperkt bij te verdienen. NOWJOBS pleit daarom voor een eenvoudig en uniform flexi-systeem (zonder loonplafond, maar met een solidariteitsbijdrage en soepelere instapvoorwaarden) en een volledige neutralisatie van de studentenuren. Volgens de cijfers van NOWJOBS wil één derde van de studenten jaarlijks meer werken dan de huidige limiet van 600 uur, maar negen op de tien doet dat niet door de financiële gevolgen.

Verschillende generaties hebben een bijverdienste omarmd. Nu moet de politiek nog volgen.

 

Bron: Nowjobs

 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.
Shares 0