Sinds augustus is het kortdurende ziekteverzuim niet hoger dan vorig jaar. SD Worx stelt bij de analyse van de afwezigheden door ziekte van minder dan een maand vast dat de maanden augustus, september en oktober een halt toeroepen aan de jaarlijks stijgende ziektecijfers. Een op drie Belgen is dit jaar nog geen enkele dag afwezig geweest door ziekte. Het aandeel werknemers dat langer dan een maand afwezig is, is toegenomen tot 13,27%.
Het percentage verloren dagen door ziekte van meer dan 1 maand (en minder dan een jaar) ligt dit jaar al elke maand hoger dan vorig jaar.
Even een halt aan stijgende trend kortdurende ziekte
Het verlies aan werkdagen door kortdurende ziekte (minder dan een maand) schommelt van maand tot maand: oktober en november zijn vaak maanden met een piek aan afwezigheden van korte duur (minder dan een maand). Voorlopig blijft die piek nog uit. De voorlopige cijfers wijzen op een licht stijgende trend t.o.v. vorig jaar: in januari, juni en juli ligt het verlies aan werkdagen hoger dan in 2023.
De griep laat zich elk jaar voelen vanaf januari, maar vooral in februari en maart. Deze maanden kenmerkten zich in 2024 alvast door hogere cijfers. Tussen februari en mei van dit jaar stegen de afwezigheden door (kortdurende) ziekte niet echt boven de cijfers van vorig jaar uit.
Katleen Jacobs, consultant van SD Worx: “Ongeveer een op de drie werknemers (29%) in de privésector is dit jaar geen enkele dag ziek. Twee op de drie Belgen was dat wel: zij waren minstens 1 dag kortdurend afwezig (65%). Dit cijfer ligt nu wel al 3% hoger dan vorig jaar. En er zijn natuurlijk nog twee wintermaanden te gaan. 2022 kende het hoogste jaargemiddelde van de laatste 7 jaar, nl. 3,48%.”
Sinds augustus ligt het percentage ziekteverzuim niet hoger dan in 2023, al kunnen er hier voor oktober nog correcties op komen.
Een op zeven werknemers is meer dan een maand afwezig
Het verlies door ziekte langer dan een maand ligt al gans het jaar elke maand tussen de vier en de zeven procent hoger dan (dezelfde maand) in 2023.
Dit jaar is ongeveer een op zeven of 13,27% langer dan 1 maand afwezig door ziekte (maar minder dan 1 jaar). Dit aandeel is na 10 maanden al 5% hoger dan vorig jaar (toen het voor 12 maanden een op acht werknemers bedroeg of 12,65%).
Jongeren vaker maar niet langer afwezig
Met 10 maand op de teller in 2024 zien we het gemiddeld aantal ziektedagen door kort- en middellang ziekteperiodes (< 1 jaar) voor 2024 evolueren naar meer dan 12 werkdagen op jaarbasis gemiddeld.
SD Worx constateert ook een verschil naar frequentie of het aantal keer dat een werknemer op jaarbasis afwezig is.
Bekijken we de gemiddelde ziektefrequentie door zowel korte als middellange ziekteperiodes (< 1 jaar) voor 2024, dan is de leeftijdsgroep 55-plus gemiddeld 1 tot 2 (1,5 keer gemiddeld) afwezig, t.o.v. 2 tot 3 keer (2,5 keer) gemiddeld voor de min-25jarigen.
Het gemiddeld aantal ziektedagen van minder dan een jaar varieert met twee dagen per jaar: het ligt tussen de 11,5 en 13,5 per jaar, gemiddeld.
Katleen Jacobs, consultant van SD Worx duidt de cijfers: “We moeten voorzichtig zijn met veralgemeningen: er zijn natuurlijk belangrijke verschillen per leeftijd, maar ook naargelang de sector en naar de aard van het werk. Algemeen gesproken kan je wel zeggen dat jongeren vaker kort afwezig zijn op het werk door ziekte, terwijl ouderen minder vaak ziek zijn, maar dan langer ziek blijven. En toch, als je al die ziektedagen bij elkaar telt komen de jongeren aan meer ziektedagen op jaarbasis dan de ouderen.”
Bron: SD Worx