December is niet alleen de duurste maand voor gezinnen, maar ook voor werkgevers. Dat bevestigt de meest recente studie van SD Worx in december 2024 bij 557 kmo-bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken. Twee derden van de kmo-werkgevers (63%) duiden december aan als de duurste maand, omwille van het uitbetalen van de eindejaarspremie. Januari (10%) en november (10%) zijn om die reden ook iets duurder dan andere maanden.
Annelies Rottiers, Directeur consultancy voor kmo van SD Worx: “Niet elke sector voorziet in een eindejaarspremie. Niet elke sector voorziet in een volwaardige 13e maand loon. Elke sector (paritair comité) kent eigen spelregels, zowel over de omvang van de premie, als over de impact van afwezigheden of uitdiensttreding. De diversiteit in sectorale aanpak van de eindejaarspremie, en de fiscale behandeling van de premie, doet bij werknemers heel wat vragen rijzen.”
Juni en mei worden door respectievelijk 34% en 24% van de kmo’s aangeduid als dure maanden, gevolgd door juli (17%). Er zijn geen significante verschillen volgens profiel en regio.
Vaak gestelde vragen én antwoorden over de eindejaarspremie
1. Is een eindejaarpremie altijd een extra maandloon en is dit voor iedereen hetzelfde? – Een eindejaarspremie wordt in de volksmond ook de ‘13e maand’ genoemd. Het is een vergoeding die door de werkgever doorgaans tegen het jaareinde aan zijn medewerkers moet uitbetalen. Dat een eindejaarspremie altijd een extra maand loon inhoudt, is echter een misverstand. Er zijn sectoren waar de eindejaarspremie minder dan een maandloon bedraagt. In een beperkt aantal sectoren bestaat zelfs geen recht op zo’n premie. In die sectoren kan de werkgever wel zelf een (volledige of gedeeltelijke) eindejaarspremie toekennen. Een verplichting is dat echter niet.
Bovendien ligt de betaalplicht in sommige sectoren niet bij de werkgever zelf, maar wel bij een sectoraal fonds. Dat is het geval in de bouwsector en de horeca.
2. Wat blijft netto over van de eindejaarspremie? – Op de eindejaarspremie wordt een hoger tarief bedrijfsvoorheffing toegepast dan op normaal loon. Concreet houdt een werknemer netto dus minder over, ongeacht of de eindejaarspremie samen met het loon van december of via een aparte loonberekening uitbetaald wordt.
3. Hoe wordt de eindejaarspremie berekend? – Er gelden geen algemene berekeningsregels voor de eindejaarspremie. Elke sector heeft eigen berekeningsregels, zowel over de omvang van de premie, als over de impact van afwezigheden of uitdiensttreding. Werkgever die op eigen initiatief een eindejaarspremie uitbetalen (omdat de sector geen eindejaarspremie voorziet), kunnen evenzeer zelf bepalen hoe groot de premie zal zijn.
De berekening hangt in vele – maar niet alle – gevallen af van de volgende factoren:
- anciënniteit in de referteperiode
- gelijkgestelde en niet-gelijkgestelde afwezigheden tijdens de referteperiode
- tewerkstellingsbreuk (voltijds / deeltijds)
4. Waarom krijg ik dit jaar geen eindejaarspremie? – De sector waartoe je behoort bepaalt de spelregels. Dat maakt dat de bepalingen rond eindejaarspremie grotendeels sectorspecifiek zijn. Toch zijn er een aantal algemene checks die je kunnen helpen om een antwoord op bovenstaande vraag te vinden:
- in je sector is geen recht op een eindejaarspremie;
- de betaling van de eindejaarspremie gebeurt door een sectoraal fonds op een ander tijdstip.
- je hebt onvoldoende anciënniteit om recht te openen op een eindejaarspremie. De minimumanciënniteit wordt bepaald door de sector.
- je was niet in dienst tijdens de referteperiode die wordt bepaald door de sector.
5. Ik neem ontslag of ik ben ziek: wat nu? – Ook hier zijn er verschillen. De ene sector zal voorzien in een gelijkstelling van ziekte (denk bij uitbreiding ook aan andere afwezigheden), een andere sector kan ziekte beperkt of helemaal niet gelijkstellen. Hetzelfde geldt voor ontslag. De reden die achter de uitdiensttreding zit, speelt vaak een beslissende rol. Zo zal er bij ontslag door werkgever doorgaans wel recht zijn op een pro rata eindejaarspremie. Terwijl dit minder vaak het geval is als de werknemer zelf het initiatief neemt om de samenwerking te beëindigen.
6. Wat met ouderschapsverlof/tijdskrediet: krijgt een werknemer evenveel eindejaarspremie – Nee. Deze afwezigheden zijn doorgaans niet gelijkgesteld voor de berekening van de eindejaarspremie. Concreet: als een werknemer gedurende de referteperiode ouderschapsverlof of tijdskrediet heeft opgenomen, dan zal die periode niet beschouwd worden als gewerkt, en zal de werknemer een lagere eindejaarspremie ontvangen.
Bron: SD Worx