NL | FR | LU
Peoplesphere

Zes op tien Vlamingen vrezen dat ze hun levensstandaard niet kunnen aanhouden na hun pensioen.

Maar liefst zes op de tien Vlamingen (60%) vrezen dat ze hun levensstandaard niet zullen kunnen behouden eens ze met pensioen zijn. Vooral vrouwen en jongeren maken zich duidelijk zorgen. Dat toont onderzoek* van financieel dienstverlener Callant. Tegelijk geeft meer dan de helft van de Vlamingen (53%) toe onvoldoende kennis te hebben over hoe ze de nodige financiële reserves kunnen aanleggen. Eén op de drie (36%) heeft zelfs geen idee welk maandelijks inkomen ze bij hun pensioen mogen verwachten.

“Nochtans is het ontzettend belangrijk om structureel na te denken over je financiële toekomst, zeker omdat we gemiddeld langer leven dan vroeger”, weet zaakvoerder Peter Callant. Pensioensparen en vastgoed kopen zijn voor veel mensen bekende keuzes, maar wat nog allemaal mogelijk is om je pensioen financieel veilig te stellen, blijft vaak onbekend. Bijna zes op de tien (57%) geeft dan ook aan dat advies van een expert hen zou kunnen helpen om zo’n financieel toekomstplan uit te werken.

Met het nieuwe jaar voor de deur maken veel Vlamingen hun financiële balans op. Wanneer het gesprek bij pensioenplanning komt, blijkt een groot deel zich toch zorgen te maken. Zes op de tien Vlamingen (60%) vrezen dat ze aan comfort zullen moeten inboeten eens ze met pensioen zijn. Vooral vrouwen zijn bezorgd: bijna drie op de vier (72%) maken zich zorgen over hun financiële toekomst na hun pensioen. Ook jongeren zien hun financiële toekomst gemiddeld somberder in. Zeven op de tien Vlamingen jonger dan 34 jaar (68%) zijn allesbehalve zeker dat ze zullen rondkomen op hun oude dag.

Zelfs wie vastgoed bezit, en dus een financiële buffer heeft, is er niet gerust in. Meer dan zes op de tien (65%) vastgoedeigenaars maken zich zorgen over hun levenscomfort na hun pensioen.

Waarom ze zo ongerust zijn? Bijna acht op de tien (78%) maakt zich zorgen omdat het leven duurder wordt, bijna zeven op de tien (68%) omdat ook de ouderenzorg steeds meer geld kost. Ruim zes op de tien (62%) vrezen dat hun pensioen niet zal volstaan om de stijgende levenskosten te dekken.

​Gebrek aan financiële kennis

Een gebrek aan kennis over financiële pensioenplanning maakt veel mensen onzeker, weet Peter Callant: “Vlamingen weten te weinig over hun pensioen. Het is begrijpelijk dat ze zich zorgen maken. We leven langer, het leven wordt duurder en toch hebben we geen zicht op hoe we onze oude dag comfortabel kunnen doorbrengen. Onbekend is onbemind, dus grijpt de Vlaming vaak terug naar wat hij al kent: pensioensparen en vastgoed. Dat zijn goede oplossingen, maar die volstaan vaak niet om ons levenscomfort blijvend te behouden.”

Voor de helft van de Vlamingen (52%) blijft investeren in de eigen woning dé ultieme manier om een financiële, stabiele toekomst te garanderen voor zichzelf en hun omgeving. Zes op de tien (61%) doen aan pensioensparen, vier op de tien (40%) investeren in obligaties, fondsen en aandelen. Een derde van de Vlamingen (36%) beschikt over een levensverzekering.

De rol van financieel advies

Volgens Peter Callant is het goed dat Vlamingen stappen zetten om hun financiële toekomst veilig te stellen. Al ziet hij dat deze initiatieven vaak te ad hoc en zonder een echt plan. Dat bevestigen ook de cijfers: bijna zes op de tien (57%) geven aan dat ze advies van een expert zouden kunnen gebruiken.

“Wie vandaag bewust werk maakt van een goede pensioenplanning, hoeft zich minder zorgen te maken over morgen. Ons doel is om mensen financiële gemoedsrust te bieden, afgestemd op hun unieke situatie. Naast pensioensparen en vastgoed, bekijken we wat mogelijk is rond onder meer vermogensplanning, fiscale optimalisatie en beleggingen.”

Weten waar je naartoe wil, hoe je je oude dag ziet en waarom dat belangrijk is voor jou en je gezin, is vaak de eerste stap om een financiële toekomst te plannen. Wat telt écht in het leven voor jou? Waar zitten de uitdagingen om je huidige levensstandaard te kunnen behouden eens je op pensioen bent en je het dus met een lager maandinkomen moet stellen? Eens die vragen beantwoord zijn, kun je werken aan een helder actieplan op korte en lange termijn. Een voornemen om in 2025 alvast werk te maken van jouw zorgeloze oude dag?

 

Bron & Methodiek van het onderzoek: online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Wavemakers tussen 3 en 6 juni 2024 bij 1000 Vlamingen representatief op geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Vlamingen bedraagt 3,02%.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.