NL | FR | LU
Peoplesphere

Veranderende arbeidsmarkten vragen meer ‘inzetbare vaardigheden’ en beroepsopleiding

In de nieuwe editie van de jaarlijkse Global Talent Competitiveness Index (GTCI), gepubliceerd door INSEAD, domineren Europese landen de rangschikking wat betreft het ontwikkelen van talent.

De index meet de competitiviteit van een land op basis van de kwaliteit van het talent dat het kan voortbrengen, aantrekken en behouden. Zwitserland staat op de eerste plaats in de index, gevolgd door Singapore en Luxemburg respectievelijk op de tweede en derde plaats. Er staan slechts zes niet-Europese landen in de top 20: Singapore (2), de Verenigde Staten(5), Canada (5), Australië (9), Nieuw-Zeeland (16) en Japan (20). Tot de GTCI 2014-kampioenen behoren een aanzienlijk aantal kleine economieën met hoge inkomens.

Veel van de andere economieën in de ‘top 20’ hebben sterke immigratietradities, zoals de Verenigde Staten (4), Canada (5), Zweden (6), het Verenigd Koninkrijk (7) en Australië (9). Deze goed presterende landen hebben ook lang voorrang verleend aan opleiding, zoals het geval is voor de andere Scandinavische landen, die allemaal in de top 15 staan: Denemarken (8), Noorwegen (11) en Finland (13).

Patrick De Maeseneire, CEO van Adecco Group, benadrukte ook het belang van werkgerichte opleiding om talent te ontwikkelen: “De ’talent mismatch’ is opvallend: ondanks het feit dat in de VS en Europa 33 miljoen mensen werkzoekend zijn, geraken meer dan 8 miljoen vacatures niet ingevuld. Ondertussen blijft de jeugdwerkloosheid in sommige Europese landen meer dan 50% bedragen. Structurele hervormingen zijn cruciaal om jobs te creëren in Europa en om de economie te stimuleren. Overheden en ondernemingen zoals de onze moeten samenwerken om een omgeving te creëren waarin eerste jobervaringen, opleidingen en stages jongeren beter voorbereiden op wat ondernemingen nodig hebben.”

De landen in de top 20 van de GTCI 2014 zijn allemaal landen met hoge inkomens. Dat is eigenlijk niet verrassend, aangezien rijke landen de neiging hebben betere universiteiten te hebben en gemakkelijker in staat te zijn buitenlands talent aan te trekken dankzij de betere levenskwaliteit en de hogere lonen, waardoor ze competitiever zijn op het vlak van talent.

2014 Global Talent Competitiveness Index-rangschikking: Top 10

1 Zwitserland
2 Singapore
3 Luxemburg
4 Verenigde Staten
5 Canada
6 Zweden
7 Verenigd Koninkrijk
8 Denemarken
9 Australië
10 Ierland

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.