NL | FR | LU
Peoplesphere

Kans op werk 1,8 keer hoger na werken met studentencontract

Werken tijdens de studies verhoogt de kans van Vlaamse schoolverlaters op werk aanzienlijk. Schoolverlaters die werkervaring opdeden met een studentencontract in de twee jaar voorafgaand aan het einde van hun studies, zien hun kans op werk met een factor 1,80 en hun kans op werkervaring met een factor 2,17 toenemen, ten opzichte van vergelijkbare jongeren die tijdens hun opleiding geen werkervaring opdeden.

Het effect van werkervaring met een regulier contract is nog een stuk uitgesprokener: dit verhoogt de kans op werk met een factor 3,65 en de kans op werkervaring met een factor van maar liefst 10,38. Deze bevindingen komen uit een onderzoek van het Steunpunt Werk op basis van een dataset met administratieve gegevens over de schoolloopbaan en arbeidsmarktloopbaan van jongeren die in 2011 het Vlaamse onderwijs verlieten.

Een mogelijke verklaring voor deze gunstige effecten is dat jongeren door te werken bepaalde werkhoudingen aanleren, die werkgevers overtuigen hen een kans te geven. Daarnaast is het mogelijk dat een deel van de jongeren die werken tijdens hun studies deze job na afstuderen verderzet. De resultaten tonen weliswaar duidelijk aan dat deze jongeren een stapje voor hebben om na het schoolverlaten werkervaring op te doen, maar we hebben geen informatie over de inhoud van het werk of de afstemming ervan op het studiegebied of de kwalificaties van de schoolverlaters.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.