NL | FR | LU
Peoplesphere

In 2016 ligt Vlaamse werkloosheid elke maand structureel lager dan in 2015

Vlaanderen telde eind december 215.562 niet-werkende werkzoekenden. Dat zijn er 13.425 of 5,9% minder dan een jaar eerder. “Het afgelopen jaar was de werkloosheid elke maand lager dan in 2015. 2016 was een goed jaar voor de Vlaamse arbeidsmarkt”, aldus minister Muyters.

Al sinds augustus 2015 daalt de werkloosheid in Vlaanderen elke maand. 2016 is sinds de crisis het eerste jaar waarin de Vlaamse werkloosheid elke maand lager noteerde dan een jaar eerder. Minister Muyters: “We kunnen gerust spreken van een succesvol jaar op de Vlaamse arbeidsmarkt. De daling was in 2016 nooit kleiner dan 2,5%. Dat was dan nog in augustus, een maand waarin veel afgestudeerden zich aanmelden bij de VDAB. Dat we het jaar afsluiten met de grootste daling van het hele jaar 2016 is daarbij een extra opsteker.”

De werkloosheid daalt in alle leeftijdscategorieën. De jeugdwerkloosheid (-25j) daalt met -5,9%, de middenleeftijdsgroep (25-50j) met -6,1% en bij 50-plussers zien we een daling van -5,4%. De 50- tot 55-jarigen en de 55- tot 60-jarigen dalen zelfs met respectievelijk 7,9 en 8,2%. Alléén bij de 60-plussers is er nog sprake van een stijging, maar die is te wijten aan de regels rond de langere beschikbaarheid.

Minister Muyters ziet in de structurele daling de bevestiging dat het beleid aanslaat: “Het is natuurlijk fout om dit volledig en alleen toe te schrijven aan het beleid dat we voeren, maar het bewijst alleszins dat deze regeringen het gepaste stabiele klimaat creëren waarin ondernemers voldoende vertrouwen kunnen hebben om jobs te creëren en mensen aan te werven. Van onze kant proberen wij de aanwezige talenten op de arbeidsmarkt via maatwerk tot bij hen te krijgen. En de cijferreeksen van 2016 bewijzen dat we daar goed in slagen.”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.