NL | FR | LU
Peoplesphere

1 op 5 werknemers en 1 op 10 zelfstandigen voelt zich niet gewaardeerd op het werk

8 op 10 werknemers en 9 op 10 zelfstandigen hebben het gevoel dat hun werk gewaardeerd wordt, zo blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek in opdracht van ASAP. Zelfstandigen ervaren die waardering vooral bij klanten (86%), terwijl werknemers vaker een schouderklopje krijgen van hun leidinggevende (66%) of collega (65%).

80% van de werknemers voelt dat zijn werk gewaardeerd wordt. Bij zelfstandigen loopt dat percentage zelfs op tot 91%. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek bij 1.280 respondenten in heel België (uitgevoerd door expertisecentrum Innovatief Ondernemen van Hogeschool PXL en dataverzamelaar SSI, in opdracht van ASAP).

Bij de Belgen die zo’n blijk van waardering voelen, komt deze het vaakst van collega’s (63%) of de ‘baas’ / leidinggevende (61%). Het omgekeerde valt veel minder vaak voor: een medewerker die zijn baas complimenteert (12%). Ten slotte is de appreciatie in 53% van de gevallen afkomstig van dankbare klanten.

Verschillen tussen zelfstandigen en werknemers

Op vlak van waardering tekenen zich enkele fundamentele verschillen tussen werknemers en zelfstandigen af. Zelfstandigen die zich gewaardeerd voelen, proeven die dankbaarheid beduidend vaker bij klanten (86%, ten opzichte van 50% bij werknemers). Voor werknemers vormen de leidinggevende (66%) en de collega’s (65%) de belangrijkste bronnen van waardering.

Heel wat Belgen hebben dus het gevoel dat hun werk naar waarde wordt geschat, en dat is goed nieuws. De keerzijde van de medaille is echter dat 1 op 5 werknemers en 1 op 10 zelfstandigen zich niet gewaardeerd voelt.

 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.