NL | FR | LU
Peoplesphere

Moeten ouders vakantie nemen voor het oudercontact?

Mag een werknemer naar het oudercontact van zoon of dochter tijdens de werkuren of kan een werkgever zijn werknemer verplichten daar vakantie voor te nemen? Mechels burgemeester Bart Somers wil ouders verplichten om naar oudercontacten te komen.

Sterker nog, hij wil hen beboeten indien ze niet aanwezig zijn. Uiteraard komt er op dit voorstel veel kritiek, want het is niet altijd mogelijk voor ouders om hun agenda aan te passen aan het tijdstip van het oudercontact.

Verlof om dwingende redenen?

Een werknemer kan van het werk afwezig zijn om het hoofd te bieden aan een onvoorziene gebeurtenis die de tussenkomst van de werknemer vereist. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte, ongeval of hospitalisatie van de echtgenoot, schade aan de woning van de werknemer door een brand, enzovoort.

Uiteraard kan een vooraf gepland oudercontact niet gezien worden als een onvoorziene gebeurtenis die een verlof om dwingende redenen zou rechtvaardigen.

Kort verzuim?

Een werknemer heeft het recht om met behoud van zijn normaal loon op het werk afwezig te zijn ter gelegenheid van familiegebeurtenissen. Hierbij gaat het dan bijvoorbeeld over het huwelijk van de werknemer of een van zijn kinderen of de geboorte van een kind van de werknemer.

Een werknemer kan helaas ook geen beroep doen op kort verzuim om aanwezig te zijn op een oudercontact.

Bron: acerta.be

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.