NL | FR | LU
Peoplesphere

9 op 100 keert terug naar voormalig werkgever

9,1% van de Belgische werknemers kiest ervoor om op een bepaald ogenblik in hun carrière terug te keren naar één van zijn vorige werkgevers. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstverlener Acerta. Vooral de grootte van het bedrijf en de leeftijd van de werknemer hebben invloed op het aantal werknemers dat terugkeert. Werknemers in Vlaanderen en Brussel hebben ook sneller de neiging om terug naar een vorige werkgever te gaan dan werkgevers in Wallonië.

In België keren 9 op 100 werknemers op een bepaald moment in hun carrière terug naar een werkgever waar ze in het verleden al aan de slag waren. In Vlaanderen en Brussel gaat het om respectievelijk 9,3% en 10,6% van de werknemers die opnieuw aangeworven worden. In Wallonië keert 4,6% van de werknemers terug naar hun ex-werkgever.

Hoe groter het bedrijf, hoe vaker terugkeer bij vorige werkgever

De grootte van het bedrijf is een factor die invloed heeft op het aantal werknemers die terugkeren. Hier werd gesegmenteerd tussen bedrijven met minder dan 100 werknemers en bedrijven met meer dan 100 werknemers. Bij Acerta klinkt het volgende : “Bedrijven die minder dan 100 werknemers tellen, zien 6,6% van hun voormalige werknemers terugkeren, terwijl bedrijven met meer dan 100 werknemers in 11% van de gevallen hun werknemers opnieuw aanwerven. In grotere bedrijven zien we dit fenomeen dus aanzienlijk vaker opduiken.” In zowel grote als kleine organisaties zien we dat het grootste aantal heraanwervingen gebeurt binnen het jaar of tussen het eerste en het tweede jaar na het einde van de vorige arbeidsovereenkomst. Daarnaast verandert men bij kleine bedrijven wel nog in 24,5% van de gevallen tussen 4 en 9 jaar en zelfs nog 11% verandert na 10 jaar. Bij grote bedrijven stijgt dit cijfer nog en gaat het respectievelijk om 30,1% tussen 4 en 9 jaar en 20,8% na 10 jaar, “In de War for Talent is het belangrijk om als werkgever creatiever om te gaan in de zoektocht naar talent en dus ook in te zetten op ex-werknemers. Grote bedrijven doen dit voor een stuk al door alumni organisaties op te zetten en aldus contact te houden, maar deze studie toont aan dat ook kleinere bedrijven deze belangrijke doelgroep niet uit het oog mogen verliezen,” aldus Acerta.

Werknemers tussen 25 en 34 jaar keren het vaakst terug

De cijfers tonen aan dat heraanwerving iets is dat op elke leeftijd voorkomt, al zijn er leeftijdscategorieën waar werknemers vaker de keuze maken om terug te keren naar een vorige werkgever. Van de zogenaamde ‘terugkeerders’ , blijken werknemers die tussen 25 en 34 jaar oud zijn, het vaakst de stap te zetten. Bij bedrijven met minder dan 100 werknemers gaat het over respectievelijk 29,7%, gevolgd door 26,7% van de leeftijdscategorie tussen 35 en 44 jaar. In bedrijven met meer dan 100 werknemers situeren 32,7% van de terugkeerders zich in de leeftijdscategorie 25 tot 34 jaar. Van werknemers tussen 35 en 44 jaar is dat nog steeds 26%. Opvallend is ook zowel bij grote als kleine bedrijven 21% van de terugkeerders tussen 45 en 54 jaar oud is.

Door de toenemende War for Talent verwachten we een stijgende trend in de rekrutering van ex-medewerkers. Voorgaand onderzoek van Acerta toonde al aan dat één op twee medewerkers de beslissing overwoog om terug te keren naar een vorige werkgever. Daarbovenop blijven ex-medewerkers van een onschatbare waarde als belangrijke ambassadeur voor de onderneming om het bedrijf aan te bevelen binnen zijn/of haar netwerk of vriendenkring.”

Belang van positieve exit

Deze cijfers tonen over de gehele lijn het belang van een positieve exit van een werknemer aan”, zegt Acerta. “Een werkgever ziet een goede werknemer nooit graag gaan, maar je weet nooit of hij/zij nog terugkomt. Daarom is het belangrijk om te investeren in een positief vertrek. Niet enkel voor de werknemer zelf, ook naar de andere medewerkers die wel blijven, is dat een positief signaal. Ten slotte is de terugkeer van een voormalig werknemer ook een positief signaal voor een onderneming. Het pleit voor de employer branding van het bedrijf en het kan een goede en nieuwe dynamiek teweegbrengen in de organisatie. Iemand die elders ervaring opdoet, komt ‘beslagen’ terug en kan een nieuwe wind doen waaien in het bedrijf. Bijkomend biedt de keuze voor een ex-werknemer garantie op een goeie match tussen beide partijen.”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.