NL | FR | LU
Peoplesphere

Moeder zijn en zelfstandig zijn, het draagvlak wordt steviger

Moeder zijn en een job hebben, is een evenwichtsoefening. Moeder zijn en een zaak hebben, is dat ook. Ter gelegenheid van Moederdag analyseerde het sociaal verzekeringsfonds Acerta zijn cijfers over moeders op de arbeidsmarkt en daaruit blijkt dat de moeders onder de zelfstandigen en vrije beroepen gemiddeld net iets ouder zijn dan werknemers: 31,44 jaar versus 29,94 jaar.

Is het omdat de tweede categorie zich net iets beter ondersteund weet dan de eerste? De laatste jaren zijn er alleszins inspanningen gedaan om beide meer gelijke rechten te geven. Naast de uitkering van moederschapsrust, worden zelfstandige kersverse moeders vrijgesteld van sociale bijdrage voor één kwartaal. Op basis van cijfers van het vierde kwartaal ging het gemiddeld over 1456 euro per zelfstandige. Ook hebben ze recht op dienstencheques. Acerta berekende echter dat 48% van hen hier nog geen beroep op doet.

Uitkering moederschapsrust is nu een feit

Kersverse moeders die als zelfstandige actief zijn, hebben sinds 1 januari 2017 recht op 12 weken moederschapsrust waarvan 3 weken verplicht en 9 weken facultatief (10 bij een meerling), met daaraan gekoppeld een forfaitaire moederschapsuitkering. Dat is een verbetering bij vroeger.

Vrijstelling van sociale bijdrage voor één kwartaal wordt automatisch toegekend

Sinds 1 oktober 2016 worden zelfstandige vrouwen voor het kwartaal volgend op de bevalling vrijgesteld van sociale bijdragen ten belope van maximaal 4098,39 euro.

Dienstencheques kunnen nog wat reclame gebruiken: slechts 52% maakt er gebruik van

Een andere steunmaatregel voor moeders die zelfstandig zijn, zijn de dienstencheques. Die maatregel, ook ‘moederschapshulp’ genoemd, is niet nieuw maar hij is over de jaren wel gegroeid. Nu hebben jonge moeders recht op 105 dienstencheques ter waarde van 9 euro per cheque, waar het in 2006 begon met 70 cheques voor een lager bedrag.

Op basis van de cijfers blijkt dat slechts 52% van de kersverse zelfstandige moeders hierop beroep doet en dat is toch een jammerlijk gemiste kans.

Uit de cijfers van Acerta blijkt nog dat de aanvragen voor de dienstencheques vooral uit de hoek van de vrije beroepen komen. En dat wie ze aanvraagt daar ook niet mee talmt: de meeste uitkeringen gebeuren in de maand van de bevalling zelf.

Kraamgeld en kinderbijslag, voor iedereen gelijk

De geboorte van een kindje geeft ouders ook nog recht op kraamgeld, ook ‘de geboortepremie’ genoemd, en op kinderbijslag. Ook die moeten worden aangevraagd en wel door de vader of de partner van de moeder.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.