NL | FR | LU
Peoplesphere

Eenheidsstatuut geeft aanleiding tot langere aanwervingsprocessen

Iets meer dan een jaar na de invoering van het eenheidsstatuut vindt nog steeds 65% van de ondernemingen het een hele uitdaging om de organisatie aan de nieuwe regelgeving aan te passen.

Twee derden van de HR-managers zegt dat hun bedrijf conform de nieuwe regelgeving functioneert. Dit blijkt uit een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van Robert Half. Bijna de helft (46%) van de Belgische HR-verantwoordelijken stelt dat het eenheidsstatuut resulteerde in langere aanwervingsprocessen voor permanente werknemers. Meer dan een kwart (28%) van de HR-managers werft omwille van het eenheidsstatuut meer professionals aan op interim-basis. Daarnaast geeft 22% ook aan dat ze meer studenten in dienst nemen voor tijdelijke functies. Een interim lijkt in vele gevallen steeds vaker een tussenstap te worden naar een vast contract. Zo zegt 13% van de ondervraagde HR-managers professionals op tijdelijke basis aan te werven om ze een vast contract aan te bieden als ze de verwachtingen inlossen. Een aantal bedrijven hebben omwille van het eenheidsstatuut een aanwervingsstop ingevoerd: 18% zegt geen bijkomend personeel aan te werven, maar het (eventuele) extra werk te verdelen onder de beschikbare werknemers. Slechts 13% van de HR-managers zegt dat het eenheidsstatuut geen invloed heeft op hun aanwervingsbeleid.

Het eenheidsstatuut tast echter niet enkel het aanwervingsbeleid aan: 45% van de HR-managers houdt voortaan ook meer toezicht op het functioneren van hun werknemers. Performance monitoring en management krijgen dus in veel bedrijven extra aandacht. Ook ‘comp & ben’ (compensatie en voordelen) staat voor veel HR-managers hoger op de agenda: 36% stelt dat ze het verloningsbeleid binnen het bedrijf moeten herzien om zaken te stroomlijnen en 15% zegt dan weer dat de aanpassing aan de regelgeving meer administratief werk veroorzaakt. Ook al bevestigt de meerderheid (66%) de nodige maatregelen getroffen te hebben in de context van het eenheidsstatuut, toch zegt 16% van de HR-managers dat het bedrijf nog niet de nodige aanpassingen heeft doorgevoerd. 18% of zowat één op vijf HR-managers is er zelfs niet zeker van dat het bedrijf volledig conform is.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.