Het voorstel van de federale regering om burgers de kans te geven per maand tot 1.000 euro onbelast bij te klussen verdienen doet heel wat stof opwaaien. De doelstellingen van dit voorstel zijn nochtans nobel. In de eerste plaats moet dit zwartwerk terugdringen, maar ook een oplossing bieden voor de reële nood die er is om kleine klusjes betaalbaar en legaal te laten opknappen. Een dienstverlening waarvoor men nu bijna uitsluitend in het zwarte circuit terecht kan.
Federgon, de federatie van HR-dienstverleners die onder meer de dienstenchequesector vertegenwoordigt, is ervan overtuigd dat een uitbreiding van de activiteiten van de dienstenchequesector een volwaardig alternatief is voor de voorstellen van de regering.
De dienstenchequesector stelt vandaag om en bij de 150.000 huishoudhulpen tewerk die voordien in het zwarte circuit werkten. De sector heeft meer dan 1 miljoen klanten. Over de jaren heen is er een sterk sociaal statuut uitgebouwd, dat de werknemers de nodige sociale bescherming biedt, met regelingen rond arbeidsongevallen, eindejaarspremie en opleidingen.
“Klusjes laten opknappen via dienstencheques betekent niet alleen dat klanten kunnen rekenen op een kwaliteitsvolle dienstverlening, maar ook een beroep kunnen doen op de service van de dienstenchequebedrijven, als professionele tussenschakel tussen klant en werknemer”, legt Herwig Muyldermans, Algemeen Directeur van Federgon uit. “Bovendien zorgt een uitbreiding van het systeem ervoor dat nog meer laaggeschoolden via deze weg kunnen instromen op de arbeidsmarkt, en jobs creëren voor laaggeschoolden is een van de belangrijkste arbeidsmarktuitdagingen”.
“In Frankrijk, dat net als België ook een systeem van diensten aan particulieren heeft uitgebouwd, laat men veel meer activiteiten toe dan in ons land. Naast klusjes in huis en tuinonderhoud kan ook kinderopvang via dit systeem geregeld worden. De lijst komt zowat overeen met de activiteiten die worden voorgesteld door de federale regering. Laten we dus werken in die richting.” Dat dit concurrentie zou betekenen voor andere sectoren ontkent Muyldermans formeel.
Federgon roept de federale regering op om samen met de gewestregeringen de sector van de dienstverlening aan particulieren verder uit te bouwen, eerder dan parallelle voorstellen uit te werken. We hebben nood aan een volwaardig systeem, in het belang van de klanten, de dienstverstrekkers/werknemers, de bedrijven en de overheid.
Bron : Federgon