NL | FR | LU
Peoplesphere

Vraag naar huishoudhulpen blijft stijgen en vacatures raken steeds moeilijker ingevuld: campagne van Poetshulp wil beroep opwaarderen.

Aantal vacatures voor huishouden blijft stijgen. Via de campagne ‘Poetshulp zoekt poetshulp’ probeert Familiehulp de vele vacatures voor huishoudhulpen in te vullen. Tegelijk wil de thuiszorgorganisatie het imago van het beroep verder opwaarderen. “De job van huishoudhulp heeft anno 2019 een heel andere invulling gekregen.”

De trend is al enkele jaren aan de gang: het stijgende aantal vacatures voor huishoudhulpen. “We kunnen de vraag amper bijhouden”, zegt Warren Clara, stafmedewerker medewerkersbeleid bij Familiehulp. “Op dit moment tellen we 243 vacatures. Vooral in de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen is de vraag hoog.”

Naar de reden moet Warren Clara niet lang zoeken. “Steeds meer mensen doen een beroep op poetshulp. De tijd dat alleen de happy few zich een poetsvrouw konden permitteren, is al lang voorbij. In veel gezinnen werken beide partners en dus gaan deze mensen op zoek naar poetshulp. En dat geldt voor alle beroepscategorieën, inclusief de poetshulpen zelf. Zo poetst 10% van onze huishoudhulpen dienstencheques overdag in het huis van een collega huishoudhulp!”

Poetshulp zoekt poetshulp om mee beroepsimago op te poetsen

Met dat laatste gegeven in het achterhoofd bedacht Familiehulp samen met een communicatiebureau de campagne ‘Poetshulp zoekt poetshulp’. “Op een ludieke manier tonen we hoe onze huishoudhulpen zelf op zoek moeten naar poetshulp”, legt Warren Clara uit. “De campagne loopt via televisiespots op VIER en VIJF en via social media. Het opzet is tweeledig: we proberen onze vele vacatures op te vullen, maar tegelijk willen het imago van het beroep van huishoudhulp opwaarderen. “

Het beroep van poetshulp heeft de laatste jaren namelijk een heel andere invulling gekregen. “Het is niet langer een job waar mensen op neerkijken”, stelt Warren Clara. “Het is meer dan poetsen alleen. Als huishoudhulp moet je over bepaalde eigenschappen beschikken, zoals een hart hebben voor mensen en voor zorg. Je moet naar je klanten kunnen luisteren en hen soms psychosociale ondersteuning bieden. Huishoudhulpen bieden een meerwaarde, zowel voor de klanten als voor onze organisatie.”

Die waardering toont zich ook in de verloning. “Het oude cliché van poetsen in het zwart gaat al lang niet meer op”, aldus Warren Clara. “Wij bieden onze huishoudhulpen – ook die zonder diploma of relevante werkervaring – werkzekerheid in hun eigen regio, een correcte en tijdige betaling, een flexibele uurregeling en de mogelijkheid tot bijkomende opleidingen. Perfecte werkomstandigheden, juist omdat we beseffen hoe noodzakelijk hun werk is.”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.