NL | FR | LU
Peoplesphere

Amper één op vijf Belgen werkt tussen Kerst en Nieuwjaar.

Het eindejaar komt eraan en dat betekent dat er veel medewerkers hun openstaande verlofdagen opnemen. HR en Well-being specialist Attentia analyseerde de vakantiedagen van zo’n 30.000 werknemers. Daaruit blijkt dat amper één op de vijf Belgen tussen Kerst en Nieuwjaar zal werken.

De twee feestdagen (Kerstmis en Nieuwjaar) vallen dit jaar midden in de week op woensdag. Dat betekent dat werknemers twee dagen verlof moeten nemen om tot het weekend te overbruggen. “Als de feestdag op een dinsdag of donderdag valt, merken we dat – zoals in 2018 – de mensen sneller een brugdag maken om van een verlengd weekend te genieten”, zegt Tim De Troch, Director HR Business bij Attentia. “Doordat de feestdagen in 2019 de week in twee opsplitsen, zien we ook dat werknemers hun kerstvakantie niet opsplitsen in het klassieke patroon (een week van maandag tot vrijdag), maar dat ze hun verlof tussen de twee feestdagen kiezen.” In zijn geheel blijft de eerste week van de schoolvakantie de populairste.

Concreet wil dat zeggen dat dit jaar een overgroot deel van de medewerkers (+/- 80%) op donderdag en vrijdag (26 en 27 december) na Kerst thuisblijven en net voor Nieuwjaar op maandag en dinsdag (30 en 31 december). Van de jongere werknemers (20-29 jaar) blijven er wel meer werken (+/- 25%) dan van de oudere werknemers (40-59 jaar). Daarvan gaat gemiddeld 20% werken.

Opvallend is dat de dagen net na kerst populairder zijn dan de dagen na nieuwjaar om verlof te nemen. Terwijl er na Kerst amper 20% aan de slag gaat, is op donderdag 2 januari en vrijdag 3 januari maar liefst drie vierde van de mensen terug op kantoor. Er is wel een grote discrepantie tussen mannen en vrouwen. Bij de mannen gaat 84% werken terwijl dit bij de vrouwen amper 55% is op donderdag 2 januari en net geen 60% op vrijdag. Of dit met de vele nieuwjaarsrecepties op de werkvloer te maken heeft, laat Attentia in het midden.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.