Bijna 8 op de 10 kmo’s overweegt de mogelijkheid niet om een vierdagenwerkweek in te voeren. Eén op de tien kmo’s (10%) overweegt dat wel. Slechts 8 procent van de kmo-bedrijfsleiders geeft aan dat een voltijdse werkweek op vier dagen plannen – zoals de Arbeidsdeal voorstelt – haalbaar is voor hun organisatie. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstenbedrijf Acerta en werkgeversorganisaties ETION en VKW Limburg bij meer dan 500 kmo’s.
De Kamer zette afgelopen donderdag het licht op groen voor de arbeidsdeal. “De vierdagenwerkweek is duidelijk niet in alle kmo’s en voor alle functies haalbaar.. Maar in het kader van de bredere Arbeidsdeal kan deze maatregel werknemers én werkgevers, waar deze vierdagenweek wel tot de mogelijkheden behoort, mogelijks meer ademruimte geven om zo makkelijker werknemers aan te trekken die zich hiertoe voelen aangetrokken”, stellen de experten van Acerta.
Vierdagenwerkweek: 1 op de 10 kmo’s is voorstander
De kogel is door de kerk: de Arbeidsdeal werd donderdag goedgekeurd door het parlement. Met verschillende maatregelen, die nog in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd moeten worden, wil de federale regering de Belgische werkzaamheidsgraad optrekken naar 80 procent tegen 2030. Eén van de opvallendste beslissingen: werknemers die dat wensen kunnen, als de werkgever hiermee akkoord gaat, hun voltijdse werkweek op vier dagen afwerken. Maar is dat wel haalbaar in de Belgische ondernemingen, en zeker in de kleine en middelgrote bedrijven? 77% vindt van niet, 8% van de kmo’s vindt van wel. 10% overweegt om de voltijdse werkweek van vier dagen effectief in te voeren, zo blijkt uit de bevraging van Acerta, ETION en VKW Limburg. 14% van de kmo’s geeft toe nog niet te weten of een ingekorte voltijdse werkweek iets voor hen is.
Annelies Bries, experte arbeidsdeal van Acerta Consult: “De 10% bedrijven die aangeven dit te willen invoeren, zijn die ondernemingen die de acute nood voelen om alternatieven te zoeken om werknemers te motiveren in een krappe arbeidsmarkt. We merken wel dat er nog veel onwetendheid is bij de bedrijven over de maatregel. De meeste bedrijven vrezen dat het de planning van het werk ingewikkelder zal maken en dat de continuïteit in het bedrijf misschien in het gedrang komt. Het legt daarenboven ook een hoge werkdruk op aan de werknemers zelf, want 9,5 uur werken op één dag is niet min en met een stijgende burn-out ratio is dat zeker ook een belangrijk aandachtspunt. Bedrijven die ervoor open staan om de vierdagenweek in te voeren, moeten in de eerste plaats goede afspraken maken met hun werknemers.”
Juridische implicaties Arbeidsdeal toegelicht
Naast de vierdagenwerkweek, zijn er ook verschillende andere maatregelen ingevoerd binnen het kader van de Arbeidsdeal. Welke wettelijke wijzigingen zijn er precies? Wat betekenen die voor werknemers en werkgevers? Vanaf wanneer gaan ze in? Annelies Bries, juridisch experte bij Acerta Consult, kan toelichting geven.
Wat houdt de vierdagenwerkweek van de arbeidsdeal in?
De vierdagenwerkweek houdt in dat een werknemer op zijn/haar vraag van de werkgever de optie krijgt om een voltijdse werkweek van 38 uur te presteren in 4 i.p.v. 5 dagen. Dat impliceert dat die werknemer tot 9,5 uur per dag kan werken en zo een verlengd weekend of een werkvrije dag midden in de werkweek kan inbouwen.
Over de cijfers
De gegevens zijn het resultaat van de derde kmo-barometer die Acerta in samenwerking met de werkgeversorganisaties ETION en VKW Limburg twee keer per jaar organiseert onder kmo-werkgevers (meer dan 5 en minder dan 100 werknemers). Aan de editie van dit voorjaar 2022 (15-27 juni 2022) namen 502 respondenten-kmo’s deel.