Met het ‘peer-to-peer’(P2P)-statuut stelt de Belgische regering mensen, die in de deeleconomie werken, in staat om tot €6.250 belastingvrij per fiscaal jaar te verdienen. Dit getuigt van een engagement om mensen – in het bijzonder jongeren – te helpen zich te ontplooien via nieuwe, flexibele arbeidsmodellen. Maar er is een groot risico dat sommige platformen zich niet aan de regels houden. Volgens Deliveroo, dat een erkend P2P platform is, is dit niet alleen gevaarlijk voor de reputatie van de sector, maar kan het er ook toe leiden dat vele mensen duizenden euro’s door de onvoorziene regularisering belastingafdrachten en onverwachte sociale bijdragen moeten betalen.
Pierre Verdier, CEO Deliveroo België, legt uit: “Wij vinden dit een belangrijk debat en het is terecht dat de deeleconomie nu beter gedefinieerd is om er zeker van te zijn dat ze op de juiste manier wordt toegepast. Wil een platform bijvoorbeeld écht onder de deeleconomie actief zijn, dan moet het ervoor zorgen dat de consument een directe link heeft met de koerier en dat het platform niet meer tussenkomt in de vergoeding van de koerier. We hebben de registratie als deeleconomie platform aangevraagd omdat we weten hoe belangrijk het is voor onze koeriers. De meerderheid van hen zijn immers studenten die een balans zoeken tussen werken en studeren. De deeleconomie brengt enorme voordelen met zich mee voor de Belgische economie. Deliveroo wilt niet dat dit in gevaar wordt gebracht omdat sommige spelers hun verantwoordelijkheid niet nemen omdat ze hun koeriers niet informeren over het statuut dat zij al dan niet kunnen aanbieden.”
Deliveroo is namelijk het enige food delivery platform in België dat zich heeft aangepast om ervoor te zorgen dat koeriers onder het P2P-statuut actief kunnen blijven, indien ze hiervoor kiezen. Dit houdt onder andere in dat alvorens de klant zijn bestelling afrondt, de klant weet wat hij/zij de P2P-koerier zal betalen, hetgeen de relatie tussen de twee individuen bevestigt.
Sinds eind september heeft Deliveroo al een 10-tal informatiesessies georganiseerd in het hele land om de veranderingen uit te leggen. Nadien hebben 5000 koeriers de nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend en hebben bijna 3000 koeriers reeds onder het statuut van de deeleconomie onbelast kunnen bijverdienen met Deliveroo.
Maar, indien een koerier via een platform zou werken dat niet voldoet aan de vereisten van de deeleconomie, zal hij/zij de bijkomende kosten zelf moeten betalen. In tegenstelling tot wat de koerier denkt, zouden alle winsten immers worden belast en zou het individu niet langer in staat zijn om onder het P2P-statuut te kunnen werken tot het einde van het volgende belastingjaar, via welk platform dan ook. Deliveroo heeft constructief samengewerkt met de Belgische overheid om dit scenario te vermijden en ervoor te zorgen dat de regels worden toegepast.