Dit blijkt uit de analyse van de Robert Half Salarisgids 2015 voor financiële, boekhoudkundige en administratieve professionals, alsook voor werknemers uit de financiële dienstverleningssector.
Vertrouwen zwengelt weer aan
Met een economie die stilaan heropleeft en bedrijven die terug zin krijgen om nieuwe initiatieven en projecten op te starten, zijn bedrijven in toenemende mate op zoek naar de juiste werknemers om deze plannen uit te werken. 80% van de HR-managers vertrouwt erop dat hun bedrijf het komende jaar zal groeien. Meer dan drie kwart (77%) van de bedrijven, van kmo tot multinational, zal (extra) administratieve professionals aanwerven, hetzij om vrijgekomen bestaande posities opnieuw in te vullen (60%), hetzij omdat er nieuwe administratieve posities zullen gecreëerd worden (17%).
Evident is dit echter niet altijd. Meer dan acht op tien (83%) van de HR-managers geven aan moeilijkheden te ervaren bij het vinden van gekwalificeerde professionals.
Maj Buyst, Director OfficeTeam en Accountemps legt uit: “Kandidaten voor veelgevraagde en/of moeilijk te vinden functies zijn in staat een goed startloon te negotiëren. Topkandidaten met de veelgevraagde vaardigheden in gespecialiseerde beroepen ontvangen via concurrerende ondernemingen vaak meerdere jobaanbiedingen gezien de vraag naar getalenteerde professionals in vele domeinen groter is dan het aanbod.”
Personeelsretentie
Bedrijven worden niet alleen geconfronteerd met uitdagingen ten aanzien van hun aanwervingsbeleid, ook het succesvol behouden van gekwalificeerd personeel wint aan belang. Nu de arbeidsmarkt stilaan heropleeft, zullen er meer opportuniteiten vrijkomen, wat inhoudt dat het vrijwillig personeelsverloop zal stijgen en personeelsretentie des te belangrijker wordt. 72% van de HR-managers is daarom bezorgd dat ze het volgende jaar hun topperformers zullen verliezen aan een andere bedrijf.
Maj Buyst, Director OfficeTeam en Accountemps legt uit: “De kenteringsfase zorgt er voor dat bedrijven meer initiatieven opstarten. Dat zorgt er ook voor dat kandidaten meer vertrouwen hebben in hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt en ook dat is zichtbaar in hun looneisen. Bijna de helft van de HR-managers stelt dat de loonsverwachtigen van kandidaten hoger liggen dan de lokale marktcondities. Bedrijven willen de vinger aan de pols houden en implementeren verschillende maatregelen om hun topperformers in het bedrijf te houden.“
Stabiel verloningsbeleid
De meeste bedrijven houden een stabiele verloningspolitiek aan voor bestaande werknemers. Toch is duidelijk te merken dat de bonussen de komende 12 maanden wel licht zullen stijgen.
Maj Buyst: “Bedrijven hanteren verschillende verloningsstrategieën. Sommige bedrijven erkennen dat salarisverhogingen essentieel zijn om het nodige talent aan te trekken en te behouden. Andere bedrijven kiezen niet voor een salarisverhoging, maar voor andere retentiemaatregelen. Wat wel duidelijk is, is dat het toekennen van bonussen zich niet meer enkel tot managementfuncties beperkt. Almaar meer medewerkers krijgen een bonus al dan niet gelinkt aan de bedrijfs- en/of persoonlijke prestaties.”
Sectoren en regio’s
Verloning varieert naargelang verschillende factoren. Het ervaringsniveau, de omvang van het bedrijf, de vaardigheden van de medewerker en de organisatie zelf zijn slechts enkele voorbeelden. In sectoren als de (petro)chemie, energie, onderzoek en ontwikkeling, financiële dienstverlening en de farmaceutische industrie liggen de lonen doorgaans ook hoger dan in andere sectoren.
Daarnaast blijkt uit de analyse dat administratieve professionals die in de regio in Brussel werken, meer kans hebben op een hoger salaris dan medewerkers in andere steden. Professionals die in Brussel werken, hebben namelijk een loon dat gemiddeld 10% hoger ligt dan het Belgische gemiddelde, gevolgd door Waver, Zaventem en Antwerpen met respectievelijk 9%, 7% en 4%.