NL | FR | LU
Peoplesphere

Beestenboel op het werk

Als we Amerikaans onderzoek mogen geloven, is het brengen van je huisdier naar het werk goed voor de gezondheid, verbetert de sfeer ervan en verlichten ze de werkdruk. Het ideale medicijn tegen burn-outs dus… of toch niet?

Er zijn zeker een aantal voordelen verbonden aan het meenemen van je huisdier op het werk. De gezellige sfeer, een ommetje kunnen/moeten doen tijdens de midddagpauze, … Een huis- (of hier dan werk-?)dier werkt naar het shijnt ook stressverlagend! Honden en katten maken mensen gelukkig…

Maar… Er zijn toch ook een aantal zaken waar we rekening mee moeten houden voor we allemaal massaal de huisdieren van de werknemers gaan uitnodigen op de werkvloer.

Om te beginnen, de werkvloer is een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte. Het kan heel goed zijn dat er iemand met alergieën of zelfs angsten te kampen heeft. Natuurlijk kan het bedrijf de medewerkers daar eerst rond bevragen. Maar misschien bestaan er gewoon ook mensen die honden gewoon niet zo leuk vinden en er liever niet dagelijks mee geconfronteerd worden? Uiteraard is het mogelijk om ‘no-dogspaces’ te voorzien in het bedrijf, maar wat een organisatie! Is het echt wel de moeite?

Ten tweede: dieren zijn dieren, hoe goed ze ook opgevoed zijn, het kan wel zijn dat ze in hun nieuwe omgeving niet altijd even ‘proper’ zijn… Weg gezelligheid…

Dan is er ook het aspect stress en concentratie. Ik kan er zeker inkomen dat een dier stressverminderend werkt. Maar geeft de extra last (als we het last mogen noemen) van het verzorgen van een huisdier op het werk, het vervoer van het dier, … dan geen stress? En de concentratie, die toch al zo breekbaar is, kan volgens mij ver te zoeken zijn als in het bureau naast je een hond zit te blaffen naar een voorbijvliegende duif.

En hoe ver kun je gaan? Honden zijn over het algemeen relatief welgemanierd, indien ze goed opgevoed zijn. Maar katten zijn meestal wel braaf, maar kan jij je concentreren met een kat die ligt te spinnen op je bureau, of in het slechtste geval gezellig op je toetsenbord gaat liggen? En dan zijn er nog de collega’s met exotischere huisdieren, die hun muis, rat, goudvis, schildpad, salamander, slang of spin misschien ook wel gezellig vinden. ‘Als jij je hond mag meenemen, waarom ik niet mijn python? Maak je geen zorgen, hij heeft geen tanden meer…’

Eén ding lijkt mij duidelijk: als je als manager eraan twijfelt dieren toe te laten op het werk, bevraag dan eerst zorgvuldig alle medewerkers (en eventueel klanten) om zeker te zijn dat er geen onnodige spanningen ontstaan… En stippel een duidelijke huisdieren-policy uit!

Maïté Holvoet

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.