Het Europees Instituut voor Gendergelijkheid (EIGE) stelt vandaag in Brussel de eerste update van zijn Gender Equality Index voor, een index die meet in welke mate Europese lidstaten gendergelijkheid benaderen. België staat in de Gender Equality Index 2015 op de vijfde plaats en is daarmee een plaats gestegen in vergelijking met 2013.
In de Gender Equality Index krijgt elke lidstaat een algemene score op 100, waarbij 100 totale gendergelijkheid betekent. Deze score wordt berekend op basis van indicatoren uit zes specifieke domeinen, waarvoor ook aparte scores worden meegedeeld: arbeid, geld, kennis, tijd, macht en gezondheid. De Gender Equality Index 2015 werd berekend op basis van gegevens uit 2012.
België behaalt in de Gender Equality Index 2015 de vijfde plaats met een algemene score van 58,2 op 100 en is daarmee 10 punten verwijderd van Nederland, de vierde op de lijst, en 16 punten van Zweden die met 74,2% de Europese nummer één is. De stijging van België tegenover 2013 is o.a. te wijten aan het feit dat het Verenigd Koninklijk 0,9 punten verloor en ons zo liet voorgaan. België zelf verloor 0,1 punten tegenover de vorige Gender Equality Index. Per domein haalt België overal mindere resultaten dan bij de vorige meting, uitgezonderd voor ‘tijd’ waar er een status quo is. Ons land scoort voor alle domeinen, behalve ‘tewerkstelling’, wel hoger dan het Europese gemiddelde.
Voor het domein ‘politiek’ (49,5% in de index) toont ook het rapport over de politieke vertegenwoordiging van vrouwen na de verkiezingen van 25 mei 2014 aan dat er nog ruimte voor verbetering is, zeker op het niveau van de regeringen. Om de ongelijkheden in tijdsbesteding tussen vrouwen en mannen (44,1% in de index) in kaart te brengen werkt het Instituut momenteel aan een update van zijn studie uit 2009. Op het vlak van ‘tewerkstelling’ (59,5% in de Index) en ‘geld’ (79,6% in de Index) stelt het Instituut sinds 2007 een jaarlijks rapport op over de loonkloof. Hieruit blijkt dat vrouwen in België op basis van gemiddelde bruto uurlonen nog steeds 9% minder verdienen dan mannen. Het Instituut pleit ook voor maatregelen die de combinatie werk en privéleven voor vrouwen én mannen bevorderen.