NL | FR | LU
Peoplesphere

Bijna de helft van de Belgen werkt tijdens de vakantie

Bijna de helft van de Belgen (49,8 procent) verklaart regelmatig of af en toe te werken tijdens deze heilige periode van rust en vindt dat bovendien niet (heel) erg. Toch verschillen de resultaten volgens leeftijd, geslacht en regio. Zo is een vrouwelijke vijftiger uit het Brusselse meer geneigd om haar computer uit te schakelen tijdens de vakantie dan een mannelijke twintiger uit Vlaanderen.

Zich volledig ontspannen tijdens de vakantie, dat is geen eenvoudige taak voor de Belgische werknemers, althans volgens onderzoek van Monster. Enerzijds verklaart 17,9 procent van de respondenten dat ze regelmatig werken tijdens hun vakantie en 31,9 procent zegt af en toe arbeid te verrichten. Anderzijds beweren bijna drie op de tien Belgen (27,8 procent) dat ze nooit werken tijdens hun vrije dagen.

Terwijl slechts 15 procent van de vrouwen beweert regelmatig te werken tijdens de vakantie zonder dat het hen stoort, verklaart slechts een kwart van de mannen (25,9 procent) dat ze nooit werken tijdens deze periode.

Generaties

Ook op vlak van leeftijd is er een duidelijk verschil: 55,9 procent van de 18- tot 34-jarigen zegt regelmatig of af en toe te werken tijdens de vakantie, terwijl dat voor de 35- tot 54-jarigen 47,6 procent en voor de 55- tot 64-jarigen 44,8 procent is. Omgekeerd verklaart 34,2 procent van de Belgische babyboomers dat ze nooit werken tijdens de vakantie, vergeleken met 26,4 procent van de werknemers van generatie X en 25,4 procent van generatie Y. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat beroepen in de digitale sector, die een grote mobiele connectiviteit vereisen, meestal worden ingenomen door werknemers van generatie X en Y. Bovendien is het zeer waarschijnlijk dat meer ervaren werknemers ervoor zullen zorgen dat hun taken, activiteiten en projecten goed worden opgevolgd door hun collega’s, zodat ze met een gerust gemoed op vakantie kunnen vertrekken.

35,2 procent van de Brusselaars en 30 procent van de Walen werken nooit tijdens hun vakantie. Dat is het geval voor slechts een kwart van de Vlaamse werknemers (25,8 procent). Over leeftijd en geslacht heen blijkt dus dat werken tijdens de vakantie vooral een cultureel verschijnsel is.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.