Bereikbaar blijven voor werkzaken of niet? Meer dan de helft van de Vlamingen (55%) kiest ervoor om tijdens hun verlofperiode volledig offline te gaan en de batterijen opnieuw op te laden. Dat betekent ook dat bijna 1 werknemer op 2 (45%) tijdens zijn of haar vakantie bereikbaar voor werkzaken blijft . Ze doen dit onder meer door hun werkmails te checken (28%) en/of door werktelefoontjes te beantwoorden (23%).
1 op de 10 Vlaamse werknemers blijft tijdens zijn of haar vakantie de hele tijd bereikbaar voor werktelefoontjes. 13% kiest ervoor om enkel de meest dringende oproepen te beantwoorden.
Ook werkmails laten meer dan een kwart van de respondenten (28%) niet los tijdens de vakantieperiode; 8% van de werknemers beantwoordt iedere werkmail en nog eens 13% beantwoordt enkel de mails als de situatie daarom vraagt. Bij 7% blijft het bij het checken van mails.
“Het werk tijdens je vakantie loslaten is niet altijd gemakkelijk. Toch is het belangrijk om je in deze periode volledig los te koppelen van het werk en alle werkstress van je af te schudden. De oplossing voor een ongestoorde vakantie: je collega’s inschakelen en de juiste softwaretools inzetten. Zorg tijdig voor een back-up. Softwaretools geven inzicht in de meest actuele status van taken en alle informatie wordt er gecentraliseerd waardoor collega’s makkelijker taken kunnen overnemen,” aldus Peter s’Jongers, CEO van Protime.
Niet alleen tijdens hun vakantie, maar ook na hun werktijd blijven heel wat werknemers (45%) bereikbaar voor werkzaken. Bijna 3 op de 10 respondenten (28%) kiest hier zelf voor, maar voor 17% is dit onder (lichte) dwang; hun werkgever gaat ervan uit dat ze ook na hun werk beschikbaar blijven. Bij 11% van de respondenten verwacht de werkgever dat ze net volledig ‘offline’ gaan na het werk. De overige 44% kiest er dan weer zelf voor om in hun vrije tijd volledig los te komen van hun werk.
Methodologie – Dit online onderzoek werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau MarktEffect in opdracht van Protime. 1.020 Vlaamse werknemers werden tussen 5 en 19 september 2018 bevraagd. Zij zijn een representatieve steekproef voor de totale beroepsbevolking in Vlaanderen. Alle deelnemers zijn tussen de 18 en 65 jaar oud en evenredig verdeeld over alle sectoren. De maximale foutenmarge bedraagt 3,1%.