In 2019 zullen ook de Federale overheidsdiensten een beroep kunnen doen op uitzendkrachten. Net als in Vlaanderen zullen federale overheidswerkgevers voortaan uitzendkrachten kunnen inschakelen om snel een oplossing te vinden bij een acute of onvoorziene vervanging, bij plotse extra taken of bij uitzonderlijke omstandigheden. Binnen de Federale overheid gaat het naast de federale overheidsdiensten ook over de autonome overheidsbedrijven zoals Bpost, Proximus, …
Herwig Muyldermans, Algemeen Directeur bij Federgon, spreekt over een historische doorbraak. “De vraag naar het gebruik van uitzendarbeid leefde al heel lang bij tal van overheidswerkgevers, die net als elke andere organisatie snel en flexibel toegang moeten krijgen tot de arbeidsmarkt. Dat dit, na Vlaanderen, nu ook mogelijk wordt op federaal niveau is volledig de verdienste van het kabinet van Ambtenarenzaken Vandeput/Loones en komt het Human Resources Management van de federale overheid alleen maar ten goede.”
Het Koninklijk Besluit dat in het Staatsblad is verschenen, voorziet voor welke gevallen en voor welke duur uitzendarbeid kan worden ingezet en welke beslissingskaders er moeten worden gerespecteerd. Het stipuleert tevens een aantal bepalingen rond informatieverstrekking en monitoring.
“Het Koninklijk Besluit biedt een duidelijk kader voor alle betrokkenen en daar kunnen we alleen maar tevreden mee zijn. Positief is bovendien dat het KB in belangrijke mate aansluit bij de regeling die geldt in andere sectoren. Net als op het Vlaamse niveau kiest de Federale regering ervoor om de invoering van uitzendarbeid maximaal te laten aansluiten bij het generieke kader van de andere sectoren en dit zal de introductie alleen maar makkelijker maken. Overheidswerkgevers zullen in elk geval kunnen rekenen op de expertise en de steun van de uitzendbedrijven om hun personeelsbehoeften maximaal te ondersteunen,” benadrukt Herwig Muyldermans.