NL | FR | LU
Peoplesphere

CEO’s sporen aan om toenemende polarisatie halt toe te roepen via de werkplek.

Met turbulente tijden voor de deur, is het meer dan ooit zaak om uit de loopgraven te komen, nauwer samen te werken en verdere polarisatie te voorkomen. Er wachten ons immers zware beslissingen en moeilijke keuzes. Wederzijds begrip tonen zal daarom in 2025 van cruciaal belang zijn. De werkplek moet de komende maanden het antigif bij uitstek worden, in plaats van een extra broeihaard voor conflicten. Dat stelt Leen Van den Neste, CEO van vdk bank, in een open brief samen met ruim dertig andere bedrijfsleiders, rectoren en leidinggevenden van non-gouvernementele organisaties.

2025 is nog maar net begonnen, en toch voelen we als bedrijfsleiders en werkgevers al de zware druk die op onze schouders rust. Het belooft immers een uitzonderlijk pittig jaar te worden. Een jaar waarin zowel bedrijven als werknemers geconfronteerd worden met immense economische uitdagingen en onzekerheden: alle alarmbellen gaan stilaan af. In 2024 gingen er een recordaantal jobs verloren door faillissementen. Die (sociale) onzekerheden dreigen de polarisatie verder aan te wakkeren de komende 11 maanden.

Het goede nieuws is: een storm gaat altijd voorbij. Dan is het een kwestie van er met zo min mogelijk kleerscheuren door te komen, én meteen de zaadjes te planten om het in de toekomst beter te doen. Dat lukt alleen wanneer alle werkgevers en werknemers als volwaardige partners samenwerken. Als ze elke dag opnieuw in dialoog gaan en naar gezamenlijke oplossingen blijven zoeken.

Respect en wederzijds begrip tussen werkgevers en werknemers

De oplossing start op de werkplek. Elk bedrijf is in wezen een mini-samenleving, waar werknemers en werkgevers samen kunnen bewijzen dat het anders kan. Waar ze polarisering geen kans geven. Het is immers op de werkvloer dat we met z’n allen veel tijd samen doorbrengen, betekenisvolle contacten opbouwen en veel engagement tonen – om er állemaal beter van te worden. Respect en wederzijds begrip zijn de basis. De werkplek moet dus het antigif bij uitstek zijn, in plaats van een extra broeihaard voor verzuring en een potje vingerwijzen.

Dat zal veel inspanningen vragen, van alle werkgevers. We moeten uiteraard begrip tonen voor de uitdagingen waarmee werknemers worstelen. En we moeten dus de hand reiken op veel verschillende vlakken: de complexe balans tussen werk en privéleven, een fysiek én psychisch veilige werkomgeving, gelijke kansen voor groei en ontwikkeling, financiële stabiliteit en extra ondersteuning van nieuwkomers op de arbeidsmarkt.

In zo’n sfeer weten we dat het voor werknemers ook mogelijk is om rekening te houden met de moeilijkheden waar wij als werkgevers vandaag mee geconfronteerd worden. Bijvoorbeeld dat er soms moeilijke beslissingen moeten genomen worden om de financiële gezondheid van het bedrijf en de jobzekerheid voor de werknemers op de lange termijn te verzekeren. Begrip voor elkaars uitdagingen is essentieel om vooruitgang te boeken en om door deze moeilijke tijd heen te geraken.

Eerlijk en direct problemen aankaarten

Het is aan ons allen om onze schouders er dit jaar gezamenlijk onder te zetten. Want op 1 januari 2026 moeten we in de spiegel kunnen kijken en oprecht kunnen zeggen dat we er alles aan gedaan hebben om de impact van deze crisis zo klein mogelijk te houden. En vooral ook: dat we stappen vooruit gezet hebben. Dat we effectief op de werkplek een mini-samenleving hebben uitgebouwd waar we rekening houden met elkaar en waar iedereen in zijn waardigheid wordt gelaten.

Voor alle duidelijkheid: natuurlijk weten we dat er verschillende posities en belangen spelen op de werkvloer. Maar het is aan ons om de sweet spot te vinden tussen de ambities van ons bedrijf en de noden van onze werknemers. Succesvolle bedrijven zijn degenen die luisteren naar de talenten die ze in huis hebben en zich niet krampachtig vastklampen aan hun vooraf vastgelegde bedrijfsvoering. Laat ons dus op de werkvloer tonen dat we de puzzel van al die legitieme en soms botsende belangen samen kunnen leggen. Op die manier bouwen we een democratie, waar de samenleving als geheel ook hoop uit kan putten.

 

Ondertekenaars : Leen Van den Neste, CEO vdk bank, Jan Dekeyser, Country Head Belgium The Adecco Group, Maarten Michielssens, CEO EnergyVision, Annic Bosmans, CEO Randstad Group, Stijn Bijnens, CEO Cegeka, Inge Ampe, CEO CKV Bank, Rika Coppens, CEO House of HR, Thierry Freyne, algemeen directeur AZ Sint-Lucas & Volkskliniek vzw, Leslie Cottenjé, general manager Codit België, Stijn Vandervorst, CEO Accent Group (Jobs for People and Construct), Catherine Castille, CEO Hotel Bonka, Matthias Geeroms, CFO and Co-founder Lighthouse, Kris Cloots, CEO – ISS Belux, Els Hertogen, algemeen directeur van 11.11.11, David Vansteenbrugge, algemeen directeur Kom op tegen Kanker, Johan De Vlieger, CEO Bostoen Group, Rik Van de Walle, Rector UGent, Luc Sels, Rector KU Leuven, Tomas Legrand, Algemeen directeur Arteveldehogeschool, Geert Peetermans en Paul Buysens, co-CEO’s Incofin Investment Management, Eva Verraes, directeur HERW!N, Bob Verbeeck, Founder & CEO Golazo Group, Louis Jonckheere, mede-oprichter van Showpad en CEO Wintercircus, Koen Van Loo, CEO SFPIM (Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij), Thomas Van Craen, Managing Director Triodos Bank België, Vincent Biauce, CEO NewB, Sara Staels, CEO Shake Design&Build, Roeland Delrue, Cofounder Aikido Security, Sofie Spriet, CEO Dewaele Vastgoedgroep, Sarah Parent, Chief Ecological Officer Go Forest, Johan Krijgsman, Founder & CEO Alfabet & CEO Era België, Thomas Van Poucke, CEO Groep Huyzentruyt, Bart Verstraeten, algemeen directeur WSM, Pierre Harkay, CEO Impact Finance Belgium, Stijn Degrieck, ex-CEO Codit, Ann Viaene, CEO My Little Gym, Julie De Vos, ex-CEO nexxworks, Leen Anthuenis, CEO SuperNova, Murielle Scherre, CEO la fille d’O

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.