NL | FR | LU
Peoplesphere

Cijfers zeggen meer dan woorden: nieuwe regeringen mogen realiteit niet negeren.

Nu de formatiegesprekken – zowel federaal als regionaal – op kruissnelheid komen, maken preformateurs en formateurs zich op voor onderhandelingen. Die moeten het fundament leggen voor de toekomstige regeringen waarmee ze de uitdagingen waar ons land voor staat doortastend kunnen aanpakken. En die zijn – zacht uitgedrukt – enorm.

De cijfers liegen niet. Voor de onderhandelaars die het begrotingstekort moeten wegwerken, de tewerkstellingsgraad moeten opkrikken, de arbeidsmarkt flexibel moeten maken, de fiscale hervorming moeten doorvoeren en de competitiviteit van de bedrijven moeten verbeteren, geeft het VBO graag enkele cijfers mee, cijfers die meer zeggen dan duizend woorden. Ze tonen aan waarom het zo belangrijk is om de moeilijke knopen eindelijk door te hakken.

De loonkostenhandicap blijft wegen op het vermogen van Belgische bedrijven om te concurreren met het buitenland. Een absoluut verschil van 14% met onze buurlanden is onhoudbaar (1 uur arbeid kost hier 45 euro t.o.v. 39 euro in onze buurlanden). Het remt investeringen, bedreigt jobs en ondermijnt onze concurrentiepositie. Het correct toepassen van de loonnormwet blijft daarom een absolute must.

Volgens een recente studie liggen voor onze bedrijven de gasprijzen tot driemaal hoger dan in de VS en de elektriciteitsprijzen 10 tot 20% hoger dan in onze buurlanden. Dat maakt onze energie-intensieve industrieën kwetsbaar. Om prijs-, klimaat- en bevoorradingsuitdagingen aan te gaan, moet een technologisch neutrale aanpak worden gevolgd. Dat betekent dat we alle beschikbare opties, zoals kernenergie, biobrandstoffen, waterstof en afgeleiden en CO2-afvang, in overweging moeten nemen.

Volgens het Federaal Planbureau stegen de administratieve lasten in de periode 2020-2022 met ongeveer 1 miljard euro. Dat legt een bijzonder zware last op onze ondernemingen. Het VBO werkte 15 concrete vereenvoudigingsvoorstellen uit die de administratieve lasten voor onze bedrijven met ongeveer 50% kunnen doen dalen.
72 procent

In haar meest recente jaarrapport liet de OESO nog maar eens weten dat België dringend werk moet maken van zijn rigide arbeidsmarkt. En terecht. Op dit moment schommelt onze werkzaamheidsgraad rond de 72 procent. Willen we die opkrikken naar 80% dan moeten we onze arbeidsmarkt een stuk flexibeler en meer activerend maken.
Beleid mag realiteit niet negeren

Effectief en impactvol beleid begint en eindigt met cijfers. Ze voeden en onderbouwen de argumenten die de onderhandelingen in de juiste richting moeten stuwen. Cijfers transformeren beleid van een abstract idee naar een concreet actieplan dat meetbare resultaten oplevert.

 

Bron: VBO

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.