NL | FR | LU
Peoplesphere

De Europese Commissie meet de levenskwaliteit in Europa

Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie (EU), heeft zijn eerste rapport over de levenskwaliteit in de 28 lidstaten gepubliceerd. Een van de belangrijkste factoren die bijdraagt aan de algehele levenstevredenheid is de job. België scoort zeer hoog in deze categorie, alsook voor wat betreft de tevredenheid van tijdelijke werknemers en zelfs in de categorie over de reistijd voor woon-werkverkeer.

Belgen relatief tevreden over baan

België staat als vijfde op de lijst met een gemiddelde jobtevredenheid van 7,5/10 terwijl het Europees gemiddeld 7,1 is. In vergelijking met de buurlanden doet België het beter dan Frankrijk (7,2) en Duitsland (6,9), even goed als Luxemburg maar minder goed dan Nederland (7,7). Slechts 8,5% van de Belgen geeft aan niet zo tevreden te zijn over hun baan, terwijl 68,5% redelijk tevreden is en bijna een kwart (23,0 %) zeer tevreden is.

Tijdelijke contracten, meer tevredenheid

In Europa hebben 13,7% van de werknemers een tijdelijk contract. Deze tijdelijke contracten gaan hand in hand met hetzelfde niveau van jobtevredenheid als vaste functies. In België werkt bijna 8% van de werknemers met een tijdelijk contract en daarvan is 92% tevreden over zijn of haar baan. Deze situatie is nog opvallender bij onze Nederlandse buren en in Finland waar bijna 20% van de werknemers een tijdelijk contract heeft en minder dan 5% niet tevreden is over zijn of haar baan.

Woon-werkverkeer, toch niet zo frustrerend? 

Tot slot, hoewel België bekendstaat om de ergste verkeersfiles van Europa, staat ons land op de zevende plaats in de Europese lijst van landen waarvan de werknemers het meest tevreden zijn over de reistijd van hun woon-werkverkeer. België haalt een score van 7,6/10 dat net boven het Europees gemiddelde van 7,4 ligt.

Voor het volledige rapport: http://ec.europa.eu

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.