NL | FR | LU
Peoplesphere

Denktank Itinera roept op tot langetermijninvesteringen en hervormingen om welvaartsgroei voor komende decennia te verzekeren.

De denktank Itinera ziet het Europees coronaherstelfonds als een historische kans voor ons land om het beleid om te buigen tot reële welvaartsgroei. Alleen langetermijninvesteringen en doordachte hervormingen kunnen België uit de coronacrisis loodsen, stelt Leo Neels, algemeen directeur van Itinera. De experten van Itinera bogen zich de afgelopen drie maand over de voorwaarden van een succesvolle relance na de coronacrisis.

Met 13 webinars zette Itinera de belangrijkste dossiers neer voor het post-corona herstelprogramma van de federale en regionale regeringen. Naast Itinera-fellows Ivan Van de Cloot, Jean Hindriks, Johan Albrecht, Marc De Vos en Leo Neels namen ook externe sprekers deel aan de webinars, met name Wouter Duyck, Ive Marx, Peter Adriaenssens, Catherine Van de Heyning, Christophe Convent en Ignaas Devisch. De experten bogen zich over alle grote maatschappelijke dossiers: onderwijs, pensioenbeleid, arbeidsmarktbeleid, fiscaliteit, geestelijke gezondheidszorg, het justitieel systeem, tot en met de politieke besluitvorming.

Itinera concludeert uit de webinars twee overkoepelende actiepunten voor België. Om van de post-coronarelance een succes te maken, moet de nadruk liggen op investeringen in projecten die wérkelijk duurzame groei garanderen, en op een kwaliteitssprong naar daadkrachtig en goed bestuur. Het relanceplan van de Belgische regeringen moet die investeringen en hervormingen nu uitwerken, stelt de denktank.

‘Historische kans’

De afgelopen jaren zakte België weg in bijna alle internationale rankings, zoals de concurrentie-index van het WEF. We verliezen terrein ten opzichte van leiders als Nederland, Duitsland, Noorwegen of Zwitserland. Volgens Itinera zijn de analyses en recepten voor de hervorming van ons land gekend, maar moet déze politieke generatie vandaag de welvaart borgen voor de toekomstige generaties.

“In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog bouwde België met de hulp van het Marshallplan de fundamenten uit van een welvaartsstaat waar we decennialang de vruchten van plukten. De voorsprong die we toen uitbouwden, zijn we ondertussen kwijt en België valt terug in internationale rangschikkingen. De tijd is dus gekomen om een nieuw elan uit te bouwen. Het Europees Herstelfonds biedt daarvoor een historische kans”, zegt Leo Neels, algemeen directeur van de denktank Itinera.

“De boodschap naar onze beleidsmakers is duidelijk: we moeten vandaag actie nemen, niet morgen. We leven, onder meer dankzij de lage rente, boven onze stand. België is vandaag niet in staat om zijn lopende uitgaven te financieren of voldoende middelen te voorzien voor zijn verzorgingsstaat. De toestand is ernstig en vergt nu actie. Maak van de onderhandelingen met Europa gebruik om eindelijk die hervormingen door te voeren waarvan we al jaren weten dat ze nodig zijn. Investeer nu in het onderwijs en de arbeidsmarkt van morgen. Als we daarin slagen, kan duurzame groei en welvaartsopbouw opnieuw gegarandeerd worden. We mogen niet falen, déze generatie jongere en talentrijke beleidsmakers moet het doen”, besluit Leo Neels.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.