Dienstencheques zijn op vandaag acht maanden geldig, maar in 2018 zijn zo’n half miljoen dienstencheques vervallen. Op een totaal jaarlijks bedrag van 1,1 miljard euro dat aan dienstencheques uitgegeven wordt, gaat het om 5 miljoen euro dat niet besteed wordt. “Geld dat je hebt uitgegeven en waar je niets voor terugkrijgt, moeten we altijd proberen voorkomen”, zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters, “ik verleng daarom de geldigheidstermijn van dienstencheques tot 1 jaar.”
De termijn van 8 maanden is ooit vastgelegd in het oude federale systeem van dienstencheques. Toen Vlaanderen enkele jaren geleden de bevoegdheid voor dienstencheques kreeg, werd het systeem volledig overgenomen zoals het bestond, aan dezelfde prijs, met hetzelfde fiscale voordeel, maar dus ook met dezelfde vervaltermijn.
Vlaams minister van Werk Philippe Muyters: “Ik ben er nooit achter gekomen waar die termijn van acht maanden nu precies vandaan komt. Als ik me informeer, hoor ik vooral redenen die van praktische of organisatorische aard zijn. Omdat een termijn van een jaar makkelijker is voor de gebruikers, wijzig ik de regeling en zullen dienstencheques die je vanaf 1 maart 2019 aankoopt, 1 jaar geldig zijn.”
Vervallen cheques omruilen
Ook in de nieuwe regeling kan je dienstencheques laten omruilen voor nieuwe cheques, die dan opnieuw 1 jaar geldig zijn. Dat moet dan wel gebeuren voor ze vervallen zijn. Gebruik je elektronische dienstencheques, dan krijg je via de app een melding wanneer je cheques bijna vervallen. Bij papieren cheques moet je de datum goed in de gaten houden.
Dienstencheques kunnen niet terugbetaald worden, omdat er ook een fiscaal voordeel aan verbonden is. Als vervallen cheques zouden terugbetaald worden, krijg je je geld terug, maar blijft ook het fiscale voordeel. Je zou dus winst maken door cheques te laten vervallen. Dat kan natuurlijk niet.
Het systeem van de dienstencheques is in Vlaanderen heel populair en terecht ook. Het helpt mensen het gezinsleven en het werk te combineren en het helpt ook veel zwartwerk tegen te gaan. Toch moet er ook nagedacht worden over de gebruiksvriendelijkheid van het systeem.
“Cheques zijn met de technologie van vandaag stilaan een achterhaald systeem aan het worden. We denken er bijvoorbeeld over na om prestaties achteraf te laten factureren in plaats op voorhand cheques aan te kopen en dan in te ruilen,” aldus Vlaams minister van Werk Philippe Muyters.