NL | FR | LU
Peoplesphere

Een oplossing voor fiscale discriminatie grensarbeiders is op komst

Op vraag van N-VA-Kamerlid Veerle Wouters heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt in de Kamer bevestigd een oplossing te zoeken voor de fiscale discriminatie van gehuwde grensarbeiders. Van Overtveldt laat geen cassatieberoep aantekenen tegen een arrest van het Hof van Beroep te Antwerpen van 22 september 2015. Binnen de meerderheid wordt er naar een wettelijke oplossing gezocht.

Sinds jaar en dag zijn gehuwde grensarbeiders het slachtoffer van een flagrante fiscale discriminatie: in tegenstelling tot feitelijk samenwonenden kunnen zij niet kiezen wie de kinderen ten laste neemt. De fiscus wijst het belastingvoordeel voor hun kinderen automatisch toe aan de partner met het hoogste inkomen. “Een modaal gehuwd gezin met twee kinderen, waarvan deze partner over de grens werkt, loopt hierdoor al snel 1.000 euro per jaar aan belastingvoordeel mis”, legt Wouters uit.

Begin 2014 kregen de grensarbeiders zowel het Europees Hof van Justitie als het Grondwettelijk Hof aan hun kant, maar tot een wetswijziging kwam het nooit. In september 2015 oordeelde het Hof van Beroep te Antwerpen andermaal in het voordeel van de grensarbeider. “De vrees bestond dat de administratie cassatieberoep zou aantekenen tegen dit arrest, maar minister Van Overtveldt heeft bevestigd dit niet te zullen doen”, zegt Wouters. “De fiscale strijdbijl is eindelijk begraven.”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.