Naar het werk gaan met de fiets biedt vele voordelen, niet alleen voor de gezondheid en het milieu, maar ook voor de portemonnee. Zo krijgen werknemers die met hun tweewieler naar het werk komen per werkelijk afgelegde kilometer een fietsvergoeding, die volledig is vrijgesteld van fiscale en sociale lasten. En er is extra goed nieuws voor 2017, want dit jaar stijgt de fietsvergoeding.
Hoeveel bedraagt deze fietsvergoeding?
Jaarlijks wordt het bedrag van de (maximaal) vrijgestelde fietsvergoeding geïndexeerd. In tegenstelling tot de vorige jaren[1], stijgt de vrijgestelde fietsvergoeding in 2017 van 0,22 euro per werkelijk afgelegde kilometer naar 0,23 euro per werkelijk afgelegde kilometer.
Bent u verplicht om de fietsvergoeding te betalen?
Tenzij dit in uw paritair comité vastgelegd is, bent u niet verplicht een tussenkomst aan te bieden wanneer de woon-werkverplaatsing met een privévervoermiddel gebeurt. U kan de fietsvergoeding uiteraard steeds op vrijwillige basis toekennen.
In de meeste sectoren zal u echter sowieso verplicht zijn een tussenkomst te betalen, omdat er ofwel een specifieke fietsvergoeding voorzien is, ofwel een algemene vergoeding voor verplaatsingen met een privévoertuig (en hier valt de fiets dus ook onder).
Ter herinnering
De fietsvergoeding is niet alleen van toepassing voor woon-werkverplaatsingen met de eigen fiets, ze kan ook vrij van RSZ en bedrijfsvoorheffing worden toegekend indien gebruik wordt gemaakt van een door de werkgever ter beschikking gestelde bedrijfsfiets.
Beide voordelen (bedrijfsfiets en fietsvergoeding) kunnen bovendien cumulatief worden toegekend.
Let op! Het (para)fiscaal gunstregime voor fietsen is niet van toepassing op elk type van “fiets”. Zo komen onder meer de “speed pedelecs” (snelle elektrische fietsen) niet in aanmerking.
Bron: Securex