NL | FR | LU
Peoplesphere

Gebrek aan ervaring is een vicieuze cirkel die moet doorbroken worden

Vaak krijgen werkloze jongeren te horen dat ze ervaring missen om in aanmerking van een bepaalde vacature te komen. Op die manier ontbreekt het hen natuurlijk aan de kansen om hun CV verder aan te vullen. Die vicieuze cirkel willen VDAB, VRT, Voka UNIZO en Adecco nu doorbreken aan de hand van de ‘Ervaring Werkt’-campagne, die loopt van 29 januari tot en met 31 maart 2015. Zo willen ze werkzoekenden laten proeven van de werkvloer.

VDAB, VRT, Voka, UNIZO en Adecco zullen twee maanden lang op verschillende manieren zo veel mogelijk jongeren en bedrijven informeren over de mogelijkheden om te leren op de werkvloer. De campagne werd voorgesteld in aanwezigheid van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters. “Voor een jongere die vol goesting naar werk begint te zoeken, kan het niet anders dan frustrerend zijn om steeds weer te moeten horen: ‘sorry, maar je hebt onvoldoende ervaring'”, verklaarde minister Muyters. “Ze krijgen daardoor het gevoel dat ze in een vicieuze cirkel terechtkomen, want ondertussen kunnen ze ook geen ervaring opdoen.” De ‘Ervaring Werkt’-campagne, die nog loopt tot 31 maart, heeft als doel om die vicieuze cirkel te doorbreken. Dat kan door de werkzoekende jongeren via bijvoorbeeld een stage, IBO (individuele beroepsopleiding) of uitzendarbeid mee te laten draaien in een onderneming.

Jeugdwerkloosheid echt een probleem?

Vlaanderen telde eind december vorig jaar 229.697 niet-werkende werkzoekenden. 19,6% hiervan zijn jongeren (18-25 jaar). In vergelijking met de andere Europese landen zitten we hiermee in de middenmoot. De jeugdwerkloosheid is sinds april 2014 heel lichtjes aan het dalen, maar de werkloosheid bij de groep is nog steeds erg hoog. Dit blijft dan ook een prioritaire groep voor VDAB. Elke jongere op zoek naar een job kan getuigen: een gebrek aan ervaring is een enorme handicap op de arbeidsmarkt. Zeker wanneer het economisch moeilijk gaat en werkgevers een ruimere keuze aan arbeidskrachten hebben, kiezen ze vaak voor werknemers met ervaring. In zes op de tien vacatures wordt ervaring gevraagd.

Ervaring geeft voorsprong

“Ervaring is van essentieel belang om jongeren voorsprong te geven bij de start van hun loopbaan. Echt beleven hoe een job is op de arbeidsvloer geeft de jongeren een beter inzicht op de weg die ze later kiezen voor hun loopbaan. Net daarom ondersteunen we als Voka deze campagne, om de jongeren en de bedrijfswereld dichten bij elkaar te brengen.” Aldus Jo Libeer, CEO van Voka.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.