NL | FR | LU
Peoplesphere

Geluk op het werk: 60-plussers beleven het meeste plezier, de jongeren voelen zich ongelukkiger

In samenwerking met het expertisecentrum Innovatief Ondernemen van Hogeschool PXL en dataverzamelaar SSI informeerden ASAP bij 1.355 werkende Belgen naar alle mogelijke aspecten die een (positieve) invloed hebben op hun jobbeleving. De cijfers zijn overduidelijk. Bij de werknemers scoren zestigplussers een Enjoy-gehalte van 8,2 op 10. Bij de zelfstandige respondenten werd het een spannende nek-aan-nekrace waarin de zestigplussers (8,8) als eerste over de finish kwamen, op de voet gevolgd door ondernemende veertigers (8,6).

Jeugdigheid is meestal begeerlijk. Maar in deze kwestie heeft de jongere generatie minder geluk. Toch voelen jongeren zich relatief het minst gelukkig op de werkvloer. Bij werknemers beleven vooral dertigers de minste fun (7,0), bij zelfstandigen zijn dat de 18-29-jarigen (7,8).

Zelfstandige ondernemers zijn gelukkiger dan werknemers

Nog een opvallend resultaat. Zelfstandigen werken niet van 9 tot 5. Integendeel, ze maken heel wat extra uren. Maar als het aankomt op werkplezier halen ondernemers (8,3) het op een gemiddelde werkdag vlotjes van hun werknemende collega’s (7,3). Binnen de groep van werknemers ervaart onderwijzend personeel het meeste geluk (7,8). In hun kielzog volgen de bedienden (7,4) die de hete adem van de arbeiders in hun nek voelen (7,3). Ambtenaren hinkelen een eindje achterop (6,9).

De drie redenen voor een hoge arbeidsvreugde

Er is een duidelijk verschil tussen de generaties. Een gemiddelde ochtend in het leven van zestigplussers verloopt bijzonder relaxt. Zestigplussers worden het meest uitgerust wakker (74%). Ze starten hun dag het vaakst met een ontbijt (64%). En 75% van hen denkt er zelfs niet aan de deur uit te gaan zonder hun obligatoire kopje koffie. Het is duidelijk een vast ochtendritueel dat een goede start van de dag betekent.

Bij jongeren gaat het er duidelijk minder chill aan toe. Hier is de algemene trend: druk-druk-druk. De snoozeknop van hun wekker krijgt het hard te verduren. Dertigers (42%) maar vooral 18-29-jarigen (49%) proberen door enkele keren te snoozen de start van hun (werk)dag zo lang mogelijk uit te stellen. Een deftig ontbijt en een kopje koffie schieten er daardoor aan in. Dat gebeurt dan maar noodgedwongen onderweg (12%).

Gelukkig krijgen jongeren daarvoor wél alle tijd. Met dank aan het drukke verkeer. De jonge generatie doet er niet alleen langer over om op hun werkplek te geraken (47% is meer dan een half uur onderweg, 17% zelfs meer dan één uur). Ze staan ook het vaakst in de file (31%). Niet bepaald bevorderlijk voor je (ochtend)humeur.

Zestigplussers hebben stabiliteit gevonden in hun job

Ook hun persoonlijke jobbeleving drijft onze jongste respondenten en hun oudere collega’s mijlenver uit elkaar. Zestigplussers hebben duidelijk stabiliteit gevonden in hun job. Ze weten wat er van hen verwacht wordt (98%), kunnen relativeren en voelen waardering van hun omgeving (90%). Van job-hoppen kan je hen niet beschuldigen. Integendeel: 30% oefent al 10-19 jaar dezelfde functie uit, 55% al meer dan 20 jaar, vaak ook nog eens bij dezelfde werkgever. En toch ervaren ze hun werk nog altijd als zinvol. Ze hebben het gevoel bij te dragen aan een groter geheel (86%) en vinden hun job gevarieerd (94%).

Voor jongeren ligt dat helemaal anders. Zij zijn vaak nog op zoek. Het is dan ook maar logisch dat die stabiliteit bij hen minder aanwezig is. Een opmerkelijke 17% geeft bijvoorbeeld aan te weinig werk te hebben. Door het gebrek aan ervaring en het feit dat ze nieuwe dingen moeten/mogen leren (81%), zijn ze ook het vaakst aangewezen op hulp (64%). Dat kan een onzeker gevoel creëren.

Flexibiliteit speelt een cruciale rol

Een kleine 40% van de werkende Belgen vindt dat ze te veel werken. Maar toch ervaart bijna 80% dat hun werkuren aansluiten bij hun privéleven. Met andere woorden: mensen vinden het helemaal niet zo erg om meer uren te kloppen. Tenminste, zolang ze hun werk en privéleven vlot kunnen combineren. Het ultieme bewijs daarvan? Er is geen enkel verschil in arbeidsvreugde tussen vaste werknemers of uitzendkrachten en tussen voltijds en deeltijds werkende Belgen. Iedereen kiest het ‘systeem’ dat bij hem/haar past. Het valt ook op dat vooral ervaren zestigplussers het vaakst thuiswerken (14%). En zelfstandigen geven ‘vrijheid’ en ‘flexibiliteit’ aan als een belangrijke reden voor werkgeluk. Zestigplussers en zelfstandigen: het zijn niet toevallig de groepen die de grootste arbeidsvreugde ervaren.

Bron: ASAP

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.