3,6 dagen economische werkloosheid per jaar in Wallonië, 2,9 dagen in Vlaanderen en in Brussel slechts een halve dag op jaarbasis (0,6). Dat bleek alvast uit de eerste kwartaalcijfers van 2017 van Acerta, de hr-dienstengroep.
Hiermee wordt vooral de economische relance bevestigd die ook al in deze periode vorig jaar bleek ingezet. Deze trend zet zich door in alle grote sectoren met uitzondering van de textiel- en de confectiesector. De algemene daling manifesteert zich in zowel kleine als grote ondernemingen.
7,37% van alle arbeiders in Wallonië en 6,69% in Vlaanderen krijgen met economische werkloosheid te maken. In Brussel werden in het eerste kwartaal van 2017 slechts 1,27% van de arbeiders tijdelijk werkloos gesteld wegens economische redenen. Ook het totale aantal dagen economische werkloosheid blijft laag in verhouding tot het aantal werkbare dagen, met 1,55% voor Wallonië, 1,27% voor Vlaanderen en maar 0,28% voor Brussel.
Zo goed als alle sectoren doen mee, behalve confectie en textiel
Bekijken we de grootste sectoren, dan zien we dat ze nagenoeg allemaal profiteren van een verbetering van het economisch klimaat en dat er een algemene daling is van de economische werkloosheid. In de metaalsector gaat de daling versus de werkbare dagen van 2,17% naar 2,11%. In de voedingsnijverheid zelfs van 2,18% naar 1,69%, een daling met 27%. De transportsector doet 10% beter dan in dezelfde periode vorig jaar. De bouw zelfs 20% en gaat van 2,53% naar 2,03%.