NL | FR | LU
Peoplesphere

In 2023 had 9,6% van de 15-29-jarigen geen werk noch onderwijs of opleiding gevolgd.

Eén van de indicatoren in het kader van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) op vlak van waardig werk en economische groei is de NEET-indicator (young people Neither in Employment nor in Education or Training). Het gaat om het percentage jongeren van 15 tot en met 29 jaar die niet werken en noch onderwijs noch opleiding volgen.

Dat cijfer wordt berekend op basis van de Enquête naar de Arbeidskrachten en wordt in 2023 geschat op 9,6%, wat iets hoger is dan in 2022 (9,2%). Daarmee wordt de vooropgestelde doelstelling van maximaal 8,6% NEET-jongeren nog niet behaald. Het cijfer ligt wel een stuk lager dan in 2000 toen het percentage NEET-jongeren 17,2% bedroeg.

Alle lidstaten van de EU hanteren dezelfde geharmoniseerde concepten en methoden bij de berekening van het NEET-percentage. Hierdoor kunnen we de Belgische situatie vergelijken met het NEET-percentage in de overige EU-lidstaten.

De NEET-indicator bedraagt 9,8% bij mannen en 9,5% bij vrouwen.

Met 13,0% is de NEET in 2023 het hoogst in Wallonië. Daarna volgt Brussel met 11,2% en Vlaanderen met 7,3%.

 

Bron: Statbel

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.