Onze zorgsector komt vandaag letterlijk handen tekort. En hoewel heel wat (medisch) personeel graag een tandje wil bijsteken, kan die capaciteit vandaag niet optimaal benut worden omwille van wettelijke en administratieve beperkingen. Om daar een mouw aan te passen, slaan HR-groep ASAP.be en het team van innovatieve matchmaking tool Paragon Medical de handen in mekaar. Samen bieden ze een oplossing waarmee zorgpersoneel efficiënter kan worden ingezet en de capaciteit binnen de zorg op termijn gevoelig kan worden vergroot.
“Met onze tool koppelen we zorgpersoneel dat graag wat extra uren presteert aan de zorginstellingen die hulp nodig hebben. Dankzij de samenwerking met ASAP.be kunnen we onze oplossing breder uitdragen en ook ander ziekenhuispersoneel aanspreken”, aldus Joris Brugmans, co-founder van Paragon Medical.
De zorgsector had het de voorbije jaren al moeilijk om voldoende personeel te vinden – een uitdaging die door de coronacrisis uitgroeide tot een levensgroot probleem. Om dat probleem op een structurele manier te tackelen, gaan HR-specialist ASAP.be en innovatieve matchmaking tool Paragon Medical nu samen aan de slag. Paragon Medical is onder meer gericht op medisch en ander ziekenhuispersoneel dat wat extra uren wil presteren. Deze mensen worden gekoppeld aan andere afdelingen binnen hun eigen ziekenhuis of andere zorginstellingen waar hulp nodig is. Dat lijkt de evidentie zelve, maar was tot voor kort nagenoeg onmogelijk omwille van contractuele beperkingen. De tandem ASAP-Paragon biedt daar nu een antwoord op – enerzijds door vraag en aanbod met mekaar te matchen en anderzijds door ervoor te zorgen dat het (zorg)personeel via dagcontracten bij ASAP.be kan worden ingezet waar nodig, zonder administratieve overlast voor de zorginstellingen. Ann Boterman, Business Director bij ASAP.be: “Al voor corona wilden we met ASAP Care nog sterker inzetten op de zorgsector. De crisis heeft die plannen in een stroomversnelling gebracht. We zijn blij dat we zorginstellingen én zorgpersoneel nu de oplossing kunnen bieden waar ze echt nood aan hebben. Structureel en simpel. En daarin speelt het unieke platform van Paragon Medical een sleutelrol.”
Matching voor meer capaciteit
Paragon Medical werd in het leven geroep door Joris Brugmans, HR manager bij het Truiense Sint-Trudo Ziekenhuis, en IT-specialist Dirk Vanstraelen. Via deze tool kan medisch personeel dat extra shifts of uren wil presteren zich registreren. Na een connectieverzoek kunnen zorginstellingen via het platform rechtstreeks met hen connecteren. Zo kan de behoefte aan extra capaciteit nagenoeg in realtime worden ingevuld. Joris Brugmans, co-founder Paragon Medical: “Het idee om Paragon Medical te starten kwam vanuit mijn ervaring in de praktijk. Vanuit mijn functie in het ziekenhuis weet ik maar al te goed wat voor een uitdaging het kan zijn om snel bekwaam personeel te vinden. Ik ben dan ook heel blij dat een groep als ASAP.be gelooft in de oplossing en mee zijn schouders zet onder de bredere implementatie. Ik geloof dat we zo op korte termijn een wezenlijk verschil zullen kunnen maken.”
Het project is nog maar net gelanceerd en er hebben zich al een kleine 100 ‘kandidaten’ geregistreerd, voornamelijk zorg- en verpleegkundigen. Vandaag wordt de oplossing al gebruikt in het Sint-Trudo Ziekenhuis, maar het is de bedoeling het aantal zorginstellingen gauw te vergroten. Maar daar stoppen de ambities van ASAP.be niet. De HR-specialist wil ook ander ziekenhuispersoneel betrekken, zoals administratieve profielen of keukenpersoneel, zodat er op termijn een diverse pool kan aangelegd worden van alle functies die een zorginstelling nodig heeft. “We zien dat in de zorg de geesten rijp zijn voor een uitwisseling van personeel om piekmomenten op te vangen en om de capaciteit te vergroten. Dat is een trend waar we ook bij ASAP.be in geloven en die we dan ook graag faciliteren,” voegt Ann Boterman toe.
Verder kijkt ASAP.be vandaag ook naar de optie om leermodules aan te reiken voor personen met een diploma als zorgverstrekker om hun praktijkkennis op te frissen als ze (een tijdje) niet in de zorg gewerkt hebben. Het zou gaan om een potentiële doelgroep van liefst 20.000 personen. Tot slot breekt ASAP-CEO Ruben Peumans samen met sectorfederatie Federgon ook een lans voor meer duurzame flexibiliteit in de zorg. Ruben Peumans: “Momenteel is er een goedkeuring om uitzendarbeid op te nemen in de tegemoetkomingen van de overheid, maar ASAP.be vraagt met Federgon om een structurele oplossing waar onze zorginstellingen ook na de crisis op kunnen blijven verderbouwen.”