NL | FR | LU
Peoplesphere

Juli en augustus topmaanden voor vakantie werknemers

Zeg ‘zomervakantie’ en we denken ‘juli en augustus’. Logisch. We zijn allemaal naar school geweest, we herinneren ons allemaal hoe we eind juni afscheid namen van onze klasgenootjes. Twee maanden vrij! Zelfs nu we allang geen scholier of student meer zijn, blijft de zomervakantie geassocieerd worden met die twee maanden.

Dat bevestigen ook de cijfers van de HR dienstverlener Acerta over wanneer werknemers vakantie nemen: juli is dé populairste maand, met 18 à 19% vakantiedagen op het aantal werkdagen, augustus volgt met zo’n 16%.

Juli en augustus, topmaanden van vakantie

Naast de zomervakantie tekenen ook de kerstvakantie en, weliswaar in veel mindere mate, de paasvakantie zich af in de grafieken van Acerta over het opnemen van vakantiedagen. De schoolvakanties en het actieve leven, ze blijven dus met elkaar verbonden. Velen van de actieve bevolking hebben kinderen, dat speelt uiteraard een rol. En als de scholen dicht zijn, gaan ook veel andere activiteiten op een laag pitje: de sportlessen, theater … het wordt allemaal minder. En dat de zomermaanden populaire maanden zijn om vakantie te nemen, heeft wellicht ook gewoon te maken met het weer: de lange zomerdagen, daar wil iedereen van profiteren.

Collectieve vakantie of continuïteit?

Sommige bedrijven – meestal in de productie – houden in de zomermaanden een periode van collectieve vakantie. Maar bij andere bedrijven is het wel de bedoeling dat ook tijdens de traditionele vakantiemaanden de continuïteit – de dienst – verzekerd blijft. Dus kan niet iedereen tegelijk met vakantie. Een KB van 1971 stelt voor om voorrang te geven aan ouders met schoolgaande kinderen.

Spaarzaam met vakantie bij de start

We zijn een spaarzaam volk, ook met vakantiedagen. Januari, waar je toch nog een restant van de kerstvakantie zou verwachten, scoort zelfs het laagste van alle maanden, met ongeveer 2% vakantiedagen van alle werkdagen. Werknemers hebben een ‘potje’ van vakantiedagen en daar willen ze het liefste niet al te snel aanzitten, zo lijkt het wel. Dat zou de opvallende piek in december mee kunnen verklaren, niet alleen door de schoolvakantie maar ook doordat werknemers dan hun saldo aan dagen opnemen komen we daar aan rond de 11%.

Allemaal een en hetzelfde vakantiemodel

Verder valt vooral op hoe gelijk de grafieken zijn. Of we nu de vakantiepercentages bekijken per sector, per regio, bij mannen en vrouwen … de grafieken zien er opvallend hetzelfde uit, met een piek in juli of met een iets stompere top in juli en augustus. Eén grafiek toont de laatste jaren een afwijking: wie in Brussel werkt, plant zijn zomervakantie net iets later zo te zien, daar piekt augustus (26%) boven juli (17%).

Meer vakantie? Dan wordt die gespreid

Vergelijken we bedrijven en de vakantiegraad, dan blijkt dat met de toename van het aantal werknemers ook het percentage vakantie stijgt. In grote bedrijven blijken werknemers iets meer vakantie te hebben dan in kleine.

En leggen we ten slotte de percentages vakantie van mannen naast die van vrouwen, dan blijken de mannen meer vakantie te (kunnen) nemen en dat doen ze blijkbaar vooral in juli en december.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.