NL | FR | LU
Peoplesphere

Junior kantoormedewerkers in België behoren tot de Europese salaristop, maar betalen ook het meeste belasting.

Junior professionals met een startersfunctie in België komen op de vierde plek wat betreft salaris in vergelijking met hun vakgenoten elders in Europa. Hun collega’s in het middenmanagement staan op nummer 7. Dit blijkt uit een salarisonderzoek dat Willis Towers Watson vandaag publiceert.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat een gemiddelde startende professional in België een brutosalaris verdient van € 47.849, waarmee België op de vierde plek komt op een ranglijst van twintig belangrijkste Europese economieën. Een gemiddelde manager in het middenkader verdient in België een brutosalaris van € 96.386 per jaar en komt hiermee op de zevende plek.

Uit het meest recente Global 50 Remuneration Planning Report van Willis Towers Watson, een wereldwijd opererende consultant, broker en solutions provider, blijkt dat voor beide niveaus in Zwitserland de hoogste salarissen worden betaald. Starters ontvangen hier € 82.969, middenmanagers € 148.000.

Chaimae Azzouz, Team Leader Global Data Services bij Willis Towers Watson in Belgium zegt: “Door de hoge belastingheffing in België zien we dat bedrijven niet alleen kijken naar de hoogte van hun salarissen, maar ook naar andere elementen van het beloningspakket zoals bedrijfswagens en maaltijdcheques om een competitief pakket voor hun werknemers te verzekeren vergelijkbaar met werknemers in andere landen.”

In het onderzoek is ook gekeken naar de belastingdruk in verschillende Europese landen. Hieruit blijkt dat Belgische werknemers uiteindelijk veel minder mee naar huis nemen dan hun vakgenoten elders. Van een brutosalaris van USD 50.000 (€ 45.448) houdt een Belgische kantoormedewerker uiteindelijk 63% over, ofwel een bedrag van USD 31.043 (€ 28.217). Hiermee eindigt België bijna onderaan in Europa, op nummer 18.

Ter vergelijking, een Nederlandse collega houdt 72% over van zijn of haar brutosalaris, ofwel USD 36.208 (€ 32.912), en eindigt hiermee op de zevende plek. Zwitserland loopt ook aan kop als het gaat om het nettosalaris, met een bedrag van USD 41.629 (€ 37.839) in het geval van een brutosalaris van USD 50.000. Dit komt neer op een percentage van 83%.

Bron: het Global 50 Remuneration Planning Report van Willis Towers Watson is opgesteld ten behoeve van multinationals die behoefte hebben aan betrouwbare en consistente informatie over salarissen, overige arbeidsvoorwaarden en economische gegevens. Hierin zijn de meest recente gegevens opgenomen met betrekking tot arbeidsvoorwaarden uit meer dan zestig grote economieën wereldwijd.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.