NL | FR | LU
Peoplesphere

Leervacatures voor technische profielen: omscholing cruciaal om knelpuntfuncties in te vullen.

Nu de economie weer volop aantrekt, kampen heel wat bedrijven met een structureel personeelstekort. Het zijn vooral technische profielen die moeilijk te vinden zijn. Om daar een mouw aan te passen, zet Belgische uitzendspecialist ASAP.be, in samenwerking met zijn klanten, nu volop in op gerichte opleidingstrajecten. De respons bij de kandidaten is alvast bijzonder positief met 250 inschrijvingen voor de leervacatures, slechts enkele weken na de lancering.

Vandaag is de vraag naar technische profielen en productiemedewerkers groter dan ooit. Zo is ongeveer de helft van de 4.000 openstaande vacatures bij ASAP.be op deze profielen gericht. Om hier op een duurzame manier een antwoord op te bieden, werkt de uitzendspecialist met TEO, een uniek opleidingssysteem om op korte termijn technische skills aan te leren. Ann Boterman, Business Director bij ASAP.be: “Wij geloven dat in deze aanpak de oplossing ligt voor heel wat knelpuntberoepen. En we zien alvast heel veel animo bij de kandidaten. Tot dusver startten liefst 250 kandidaten het TEO-opleidingstraject. Voor velen is dit dé uitgelezen kans om duurzaam toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt. Voor anderen, waaronder ook heel wat hogeropgeleiden, is dit dan weer een opportuniteit om een compleet nieuwe weg in te slaan. We zien dus een heel diverse groep gegadigden, die één ding gemeenschappelijk hebben, hun motivatie en werkethiek”.

“We zijn bijzonder blij dat ASAP.be zo overtuigd is van de TEO-aanpak waarbij we focussen op wat mensen nog kunnen leren en doen in plaats van enkel te kijken naar wat ze al geleerd of gedaan hebben” voegt Bien Vanderstappen, CEO van TEO, toe.

In 2 maanden begeleid naar een nieuwe carrière

Concreet omvatten de TEO-opleidingen drie fases die in totaal zo’n 2 maanden in beslag nemen. Het traject start uiteraard met een theoretische opleiding, die online gegeven wordt, gevolgd door praktijlessen aan de hand van opleidingskoffers. Als een kandidaat de eerste 2 fases vlot doorlopen heeft, kan hij/zij op leerstage, een on-the-job-training, bij de werkgever. Vanaf dat moment wordt de kandidaat ook betaald. Initieel werkt de kandidaat voor de klant via een interimcontract van ASAP.be, maar het einddoel is een vast contract bij de klant.

Ann Boterman: “Deze manier van werken zorgt voor een fantastische win-win. We kunnen gemotiveerde kandidaten echt helpen hun carrière vorm te geven en onze klanten kunnen hun personeelsbestand duurzaam uitbreiden en indien gewenst verder bijscholen. Wij zijn overtuigd van het potentieel en willen in eerste instantie zo’n 5% van onze technische vacatures op deze manier invullen. En als we op de respons van onze klanten mogen verdergaan, dan gaat dat snel oplopen”. Vandaag zijn er een tiental grote bedrijven die hebben ingetekend en starten de eerste kandidaten hun leervacatures, onder andere bij Beyers Koffie in Puurs en bij Flanders Food Productions in Lommel.

Call Academy: zelfde concept voor callcentermedewerkers

ASAP.be is dermate overtuigd van het potentieel van de TEO-opleidingen, dat ze het principe ook toepassen op een andere doelgroep waar vandaag bijzonder veel vraag naar is – de callcentermedewerkers. Samen met het team achter de TEO-opleidingen richtte het dan ook de Call Academy op. Die biedt een opleidingstraject aan van ongeveer een maand waarbij de kandidaten online verschillende masterclasses volgen, van verkoopstechnieken over social media management tot klantenbeheer. Hier is het doel om in de komende maanden via de Call Academy 250 mensen aan de slag te helpen.

Academy4You – individuele opleidingen op maat

Het geloof van ASAP in het belang van opleidingen en omscholingen vertaalt zich ook nog in andere projecten. Zo lanceerde de uitzendspecialist pas nog een nieuw pilootproject. Academy4You is een concept waar er op basis van de ambities van de uitzendkracht gekeken wordt hoe die gerealiseerd kunnen worden aan de hand van gerichte, individuele opleidingen. Voor de testfase werden er een twintigtal bijzonder gemotiveerde kandidaten geselecteerd. Zij werden in het voorjaar uitgenodigd voor een coronaproof wandeling met hun consulent en een andere ASAP-specialist om in alle rust een diepgaand gesprek te hebben. Op basis van dat gesprek deed ASAP.be een aanbeveling wat betreft het juiste opleidingstraject en trof alle regelingen. De kandidaten starten nu aan een diverse waaier aan cursussen – van taallessen over opleidingen tot chauffeur en zelfs patissier. Dit traject zal in het najaar afgerond zijn. Als de resultaten goed zijn, zal ASAP.be ook dit initiatief in zijn nationale netwerk uitrollen.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.