“Ik heb 15 jaar lang op straat gewerkt waar ik geconfronteerd ben met de miserie, de drugs, het geweld, de gangs… Dat is de kant die mensen kennen”, legt Arnoud Raskin uit. “Maar in die straat heb je een gemeenschap zoals overal, met succesvolle en minder succesvolle individuen.”
De outperformers op straat zijn diegenen die het onmogelijke waarmaken in omstandigheden die – om het heel zacht uit te drukken – niet favorabel zijn. “De omstandigheden worden gekenmerkt door onzekerheid, door verandering. Elke dag moet je opnieuw van nul beginnen. Er is een hoge competitiviteit.” De vraag was dan: waarom slagen sommige van die straatkinderen erin om zich te redden, om te outperformen, terwijl zovele anderen nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden. “Wat wij terugvonden bij alle outperformers was een set van competenties, een soort fundament van competenties en attitudes waarop alles wat ze deden was gebaseerd. Dat kwam bij ze allemaal terug.” Het gaat over positieve focus, veerkracht en wendbaarheid, proactieve creativiteit, en coöperatieve competitie.
Het vertrekt allemaal van de opportuniteitsfocus en een verbondenheid met de realiteit, legt Arnoud Raskin uit. “Ik vergelijk het vaak met de voetbal: vaak zie je voor de winterstop trainers van hun neus maken omdat het zo niet langer kan dat ze op zo’n ‘patattenveld’ moeten voetballen. Nochtans wordt de match voor beiden op datzelfde veld gespeeld en degene die als eerste kan aanvaarden dat het zo is – hij moet het niet leuk vinden, maar moet wel nadenken over hoe daarmee om te gaan om op dát veld het verschil te maken – die wint de match.” Anders gezegd: wie blijft klagen en zagen, die verliest van wie positief gefocust is.
Lees het volledige interview met Arnoud Raskin en zijn boek ‘Streetwize’ in Peoplesphere 89. Bestel het afzonderlijk nummer of neem een abonnement.