1.010 euro is de kostprijs van ziekteverzuim in België per werknemer… Het positieve effect van sport op de lichamelijke gezondheid is vandaag wetenschappelijk bewezen, maar recent onderzoek toont ook aan dat regelmatige lichaamsbeweging eveneens doeltreffend is om stress, angst en burn-out te voorkomen.
“Welzijn op het werk zou een verworven recht moeten zijn voor alle werknemers, maar daarvoor hebben we nog een lange weg te gaan”. Dat is de vaststelling van de twee oprichters van Gymlib, Sébastien Bequart en Mohamed Tazi, die beslisten om hun energie ten dienste te stellen van het welzijn op het werk.
Als we weten dat de kostprijs van werkongeschiktheid in België wordt geraamd op 7,1 miljard euro voor 2017 en dat in Europa één werknemer op twee lijdt onder stress en één op acht onder burn-out, dan hoeft het niet te verbazen dat steeds meer bedrijven aandacht besteden aan het welzijn van hun medewerkers met het oog op een betere fysieke en mentale gezondheid. Tegen die achtergrond ontstond het begrip levenskwaliteit op de werkvloer.
Ondanks deze groeiende bewustwording, zet vandaag slechts 7 % van de werkgevers een sportprogramma op voor hun werknemers, terwijl 80 % van de werknemers vragende partij is.
Vandaar dat het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk met klem stelt dat 1 euro geïnvesteerd in preventie een return on investment van 13 euro oplevert.
Een unieke sport- en welzijnspass
Gymlib werd in 2013 in Frankrijk opgericht in het B2C-segment en heeft sinds 2017 een B2B-aanbod dat nu ook op de Belgische markt wordt uitgerold. Het wil bedrijven in hun sport- & welzijnsactiviteiten begeleiden, om zo de levenskwaliteit van hun werknemers en hun eigen werkgeversimago te verbeteren. Het principe is heel eenvoudig. Bedrijven worden lid van Gymlib en de werknemers hebben vrijblijvend en zonder opzegkosten een maandelijkse toegang tot alle sportcentra die deel uitmaken van het partnernetwerk via een platform voor onlinereservatie. “Het voordeel van dit soort abonnement is dat het toegang biedt tot meer dan 2.500 voorzieningen in België en Frankrijk, goed voor 250 verschillende activiteiten (zwemmen, fietsen, lopen, pilates, zumba, yoga, voetbal, klimmen … )”, legt Sébastien Bequart uit.
Bedrijven beschikken met dit aanbod ook over een efficiënte hr-beheertool. Door het dagelijks leven van de werknemers te verbeteren, draagt Gymlib ook bij tot de bedrijfstrouw en de productiviteit van talenten, en bij uitbreiding tot de resultaten van het bedrijf. Andere voordelen zijn de opwaardering van het werkgeversimago, de samenhang van de teams, de daling van het absenteïsme en de preventie van muscoloskeletale aandoeningen.
Het netwerk telt al 250 partners (JIM’S, Aspria, Dolce, Martin’s Hotel, Da Vinci, Life Style Fitness, The Castle, I-Fitness, Espace Vital …) die hun programma’s aanbieden in onder meer Antwerpen, Brussel, Brugge, Charleroi, Luik, Gent, Bergen, Namen, Kortrijk en Waver.
De start-up wil tegen eind 2020 250.000 begunstigde werknemers en 1.000 deelnemende bedrijven van zijn aanbod overtuigen in Frankrijk en België. Vandaag heeft Gymlib 46 personen in dienst in Frankrijk en 7 in België. Voor het einde van het jaar denkt Gymlib nog een tiental medewerkers in België aan te werven.