NL | FR | LU
Peoplesphere

Meer dan 30 CEO’s en HR managers ondertekenen open brief aan ministers voor meer flexibiliteit in beloning medewerkers

Meer dan 30 CEO’s en HR managers pleiten voor meer flexibiliteit en een uitgewerkt kader in beloning van medewerkers in een open brief aan de ministers Van Overtveldt en De Block. Het afgelopen jaar kostten burn-outs en absenteïsme de regering 8 miljard euro.

Volgens hen kan dit bedrag aanzienlijk teruggeschroefd worden als werkgevers meer middelen krijgen om hun werknemers te waarderen. De regelgeving in ons land is momenteel rigide en verouderd: de mogelijkheden om werknemers extra te belonen zijn beperkt.

Belang van waardering

Medewerkers die regelmatig waardering ontvangen, voelen zich meer verbonden met hun organisatie of job en zijn mentaal ook meer in balans. Volgens een recente studie van Tempo-Team zijn gewaardeerde werknemers gelukkiger en minder vaak ziek, en behalen hun bedrijven betere resultaten. Volgens de Verenigde Naties kan geluk zelfs de economie versterken. In hun vijfde World Happiness Report staat te lezen: “Recent research shows that happiness can help to shape job market outcomes, productivity, and even firm performance.”

Non cash is tweemaal zo effectief

Een goed loon is belangrijk, maar leidt daarom niet tot meer tevredenheid of minder burn-outs of bore-outs. Uit een studie van US professor in organisatiemanagement Scott Jeffrey blijkt zelfs dat non-cash tweemaal zo effectief is.

Overheidsstimuli onvoldoende en verouderd

Internationaal scoort België zeer slecht: in de ons omringende Europese landen staat men veel verder. In Nederland bijvoorbeeld, laat de zogenaamde werkkostenregeling toe dat een werkgever tot 1,2% van de totale som van alle bruto beloningen kan gebruiken voor onbelaste onkostenvergoedingen. Op dit moment zijn de mogelijkheden om werknemers extra te belonen, en zo als werkgever appreciatie uit te drukken beperkt en verouderd. Een werkgever mag vandaag amper 35 euro per jaar aan een geschenk besteden, én dit enkel ter gelegenheid van Kerstmis, Nieuwjaar, Sinterklaas of een verjaardag. Alles boven deze grens wordt belast als loon, waarna er van het geschenk weinig overblijft. Dit bedrag is daarenboven niet meer geïndexeerd sinds 2003.

Ook individueel belonen is quasi onmogelijk

Momenteel is de enige mogelijkheid om een medewerker te belonen de “eervolle onderscheiding”, ter waarde van 105 euro. Hiervoor moeten werkgever én werknemer echter eerst een administratieve mallemolen doorlopen. Wie één medewerker een beloning toekent, moet alle medewerkers dezelfde beloning toekennen. Zo wordt het erg moeilijk om individueel initiatief te belonen. Daarnaast kan anciënniteit pas beloond worden na 25 en 35 jaar dienst, wat in tijden van arbeidsmobiliteit achterhaald is.

Uitgewerkt en actueel kader

In hun brief pleiten de CEO’s en HR managers voor een uitgewerkt en actueel kader. Ze vinden dat het bedrag moet worden opgetrokken tot 150 euro en ijveren voor de mogelijkheid voor werkgevers om hun medewerkers gedifferentieerd te kunnen belonen. De financiële kaart is hier geen argument volgens hen: het afgelopen jaar kostten burn-outs en absenteïsme de regering 8 miljard euro.

BRON: Artsel

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.