Steeds meer studenten beginnen een eigen zaak. Dat is onder meer te danken aan het nieuwe fiscaal statuut. Sinds de invoering zijn er al 6.284 student-ondernemers. Dat blijkt uit cijfers van ministers Maggie De Block en Denis Ducarme. Open Vld wil het mogelijk maken om te ondernemen vanaf 15 jaar als de ouders of voogd daarmee instemmen.
Het nieuwe statuut kan steeds meer studenten overtuigen. “Het laat toe om als zelfstandige te starten in combinatie met hogere studies. Met de nieuwe regels kunnen studenten met een gunstregime hun eigen zaak beginnen”, licht Maggie De Block toe.
Met het statuut kunnen studenten tot 25 jaar als zelfstandige aan de slag tegen interessante voorwaarden. Student-ondernemers kunnen tot 2.600 euro quasi onbelast verdienen zoals het geval is bij jobstudenten. Ze betalen geen sociale bijdragen zolang de bruto-inkomsten niet meer dan 6.648 euro bedragen. Tot 13.296 euro is er een verminderde bijdrage.
Binnenkort vanaf 15 jaar?
Kamerlid Tim Vandenput stond reeds mee aan de wieg van het statuut student-ondernemer. Hij wil nu de succesvolle regeling uitbreiden naar minderjarigen.
Een studentenjob is in België mogelijk vanaf 15 jaar. Als minderjarige ondernemen, kan voorlopig nog niet. “Gras afrijden in de buurt, computers herstellen, websites bouwen… Vandaag gebeuren deze economische activiteiten onofficieel en zonder juridisch kader”, zegt Tim Vandenput (Open Vld).
Vandenput heeft daarvoor een wetsvoorstel klaar en wil een regeling invoeren naar Nederlands model. In 2016 bouwden zo meer dan 500 Nederlandse minderjarigen een zelfstandige activiteit uit. Concreet wil Vandenput minderjarigen ouder dan 15 jaar toelaten om economische handelingen te stellen mits toestemming van ouders of voogd en familierechtbank.
Bron: Kabinet van Minister van Sociale Zaken Maggie De Block