NL | FR | LU
Peoplesphere

Meer werknemers afwezig door ziekte in zorgsectoren

Naar aanleiding van De Dag van de Zorg op zondag 19 maart deed hr-dienstverlener Acerta onderzoek naar het ziekteverzuim onder werknemers in de social profit sector. Dit gebeurde op basis van cijfers van 2016.

Uit analyse bleek dat 5,8% van de werknemers het afgelopen jaar afwezig was (door ziekte), bijna het dubbele van de afwezigheid in de profit sector. Hier is gemiddeld 2,7% van de werknemers dagelijks arbeidsongeschikt. Alarmerend is dat in de zorgsector met vooral verzorgende en verplegende beroepen een nog hoger absenteïsmecijfer wordt opgetekend dan het sectorgemiddelde van 5,8%.

De werknemers in de social profit zijn meer afwezig ingevolge arbeidsongeschiktheid dan deze uit de profit

Uit de cijfers van Acerta blijkt dat werknemers uit de social profit sectoren opvallend vaker ziek zijn dan werknemers in profit sectoren. In 2016 was 5,8% van de werknemers in de zorgsector afwezig door ziekte. Dat betekent dat 1 werknemer op 17 dagelijks afwezig is ingevolge een arbeidsongeschiktheid tegenover 1 op 37 in de profit sector.

Binnen de social profit spannen sommige zorgsectoren de kroon

Tussen de verschillende zorgsectoren in de social sector bestaan er belangrijke verschillen. Zo stellen we vast dat het verzuim bij de arbeiders in de gezins- en bejaardenhulp zeer hoog is. Het gemiddelde afwezigheidspercentage bedraagt er 11,8%. Zowel op vlak van kort verzuim (3,1%), middellang verzuim vanaf de tweede maand ziekte (1,78%) als langdurig verzuim van meer dan 1 jaar (7%) scoren zij hoog.

Maar ook in andere zorgsectoren is het verzuim hoog: Het verzuimpercentage van de bedienden in de ziekenhuissector (waartoe ook het verzorgend en verplegend personeel behoort) bedraagt 5% (waarvan 3% langdurig verzuim van meer dan 1 jaar). In de sector rust- en verzorgingstehuizen bedraagt het globale verzuim gemiddeld 4,50 % bij de bedienden. In deze sector is het langdurige verzuim minder hoog dan in de ziekenhuissector (1,8%). Maar ze hebben een hoger dan gemiddeld kort (1,8%) en middellang verzuim (0,8%). In de sector van de thuisverpleging stellen we vast dat het globale verzuimcijfer lager is dan dit van de bedienden in de ganse profitsector (2,8%) maar noteren we een hoog kortstondig verzuim. Bijna 2% van de bedienden is elke dag afwezig in de categorie van afwezigheid van minder dan 1 maand.

Driemaal zoveel langdurig ziekteverzuim

Werknemers in de zorgsector zijn niet alleen vaker ziek dan hun collega’s in andere sectoren, ze zijn ook vaker langdurig (meer dan één jaar) ziek. Dat blijkt reeds uit bovengenoemde cijfers. Naast de reeds genoemde factoren speelt ook de leeftijd duidelijk een rol in de duur van de afwezigheid. Hoe ouder de werknemer, hoe vaker er sprake is van langdurige afwezigheid. 9,4% van de langdurig afwezigen is tussen 58 en 63 jaar. 13,6% van hen is tussen 63 en 68 jaar. En laat nu net blijken dat de zorgsectoren verhoudingsgewijze een relatief oude werknemerspopulatie hebben. Dat verklaart natuurlijk mede waarom het langdurig verzuim in deze sectoren verhoudingsgewijze hoog is.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.