NL | FR | LU
Peoplesphere

Minder nieuwkomers betrokken bij arbeidsongevallen voor het eerst in 5 jaar.

Voor het eerst in vijf jaar daalt het aantal ernstige arbeidsongevallen met nieuwkomers op de werkvloer. Dat blijkt uit cijfers van de externe preventiedienst Liantis die vorig jaar 664 ernstige arbeidsongevallen onderzocht. Sinds 2014 steeg het aantal arbeidsongevallen bij medewerkers met minder dan één jaar anciënniteit nochtans constant.

Wanneer een ernstig arbeidsongeval zich voordoet, zijn bedrijven en organisaties immers verplicht om dat extern te laten onderzoeken en zich te laten bijstaan, om hetzelfde in de toekomst te vermijden (tenzij ze zelf een voldoende opgeleide preventieadviseur in dienst hebben).

In 2019 waren breuken met voorsprong de meest voorkomende kwetsuren (65%) bij ernstige arbeidsongevallen. Ook brandwonden bleken veelvoorkomend (15%). Vooral vingers en voeten zijn het meest kwetsbaar bij ernstige incidenten op de werkvloer.

In 2018 hadden 4 op de 10 werknemers die betrokken waren bij een ernstig ongeval minder dan 1 jaar anciënniteit. Dat cijfer steeg de laatste 5 jaar daarvoor onafgebroken. In 2019 lijkt de kentering zich eindelijk in te zetten en daalde het aantal ernstige arbeidsongevallen bij nieuwkomers met 17%. In de categorie medewerkers met 1 tot 5 jaar anciënniteit nam het aantal arbeidsongevallen het afgelopen jaar dan wel toe met 17%. De gemiddelde anciënniteit van de betrokken medewerkers bij ernstige arbeidsongevallen steeg zo van 4 jaar in 2018 naar 5,3 jaar in 2019.

“We hebben de laatste jaren fel ingezet op onthaaltrajecten voor nieuwe medewerkers. Zo proberen we aan werkgevers zeker genoeg informatie te geven die ze kunnen gebruiken om nieuwe medewerkers de ‘goeie praktijken’ te leren op de werkvloer en te sensibiliseren”, vertelt Bart Geerts, teamleader arbeidsveiligheid bij Liantis.

De anciënniteit heeft bovendien niks te maken met de leeftijd van de betrokken medewerkers. “De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is 40 jaar. Het is dus niet zo dat de nieuwkomers op de werkvloer per definitie ook jongeren zijn”, aldus Bart Geerts van Liantis. “Bovendien veranderde dat cijfer niet ten opzichte van 2018.”

Blijvende omkadering

“De cijfers tonen aan dat het aantal ernstige arbeidsongevallen in zijn totaliteit niet daalt, maar dat er wel een verschuiving gebeurt“, zegt Bart Geerts. “Belangrijk: preventie en welzijn stopt niet bij een onthaal- en begeleidingstraject tijdens het eerste jaar. Het is belangrijk om medewerkers goed te blijven omkaderen. Zo gebeurt het vaak dat medewerkers van functie veranderen door de jaren heen, en dan is het ook belangrijk om hen opnieuw goed te begeleiden.”

“Daarnaast is een algemeen preventiebeleid in organisaties en ondernemingen cruciaal. Denk maar aan opleidingstrajecten, het in kaart brengen van risico’s en die bespreken met je mensen,… Er zijn heel wat opties. Medewerkers zijn én blijven de kracht van organisaties en bedrijven: we moeten ze dus goed ondersteunen om zo arbeidsongevallen te voorkomen.”

 

Bron: Liantis

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.