NL | FR | LU
Peoplesphere

‘Nine to five’ verdwijnt

Het is ondertussen bijna 35 jaar geleden dat Dolly Parton de ‘nine-to-five’-job bezong – “what a way to make a living”. Ondertussen lijkt het liedje uit: vele werknemers zijn zo goed als altijd beschikbaar voor het werk, waardoor het negen-tot-vijf werkregime verdwijnt. De nieuwe werkdag ziet er almaar meer als volgt uit: van 07.00u tot 08.00u, van 09.00u tot 12.00u, van 14.00u tot 17.00u en eventueel nog van 21.00u tot 22.00u, zo blijkt uit onderzoek door Cisco.

Uit het Connected World Technology Report van Cisco, een wereldwijd onderzoek dat peilt naar de impact van technologie op onze manier van leven, blijkt dat de meeste bedrijven hebben zich aangepast aan het nieuwe werken. Toch houden ze best rekening met de verwachtingen van hun medewerkers.

Steeds meer bedrijven passen daarom flexibele werkregimes toe. Meer dan de helft van de HR-verantwoordelijken die deelnam aan het onderzoek heeft het nieuwe werken ingevoerd of op de agenda gezet. Eén respondent op vier laat weten te mogen thuiswerken. Jongere medewerkers van Generation Y werken liever op kantoor waar ze naar eigen zeggen meer gefocust werken en productiever zijn.

In zijn zoektocht naar een job geeft 75 procent de voorkeur aan bedrijven waar flexibele werktijden en telewerken toegelaten zijn. Het onderzoek geeft aan dat we toch niet willen inleveren voor die extra flexibiliteit. Voor slechts een op vijf is flexibiliteit belangrijker dan salaris.

Generatieverschillen in manier van werken

Managers vinden het overigens gemakkelijker om de Generation X, 31- tot 50-jarigen, aan te sturen. Twee derden ondervinden een merkbaar verschil tussen de Generations X en Y. De grootste moeilijkheid is schijnbaar de ‘ik wil het nu’-ambitie van de twintigers. HR-verantwoordelijken verwachten dan ook dat de gebruikelijke managementmodellen zullen veranderen.

Volgens een ruime meerderheid van HR-verantwoordelijken krikken supertaskers ook de productiviteit van de onderneming op. Supertaskers hebben er geen problemen mee om werk en privé te mengen, en verwachten die flexibiliteit ook van hun werkgever.

Gebruik van technologie

De smartphone is niet meer weg te denken en het gros van de respondenten geeft aan dat smartphones de belangrijkste werktoestellen worden voor medewerkers. Anderzijds blijft de laptop het meest populair voor kantoortaken.

In 40% van de bedrijven mogen medewerkers met eender welk toestel verbinding maken met het bedrijfsnetwerk om hun job uit te voeren. In Duitsland, Frankrijk en Japan hebben minstens 25% van de medewerkers geen toegang tot bedrijfsgegevens op een mobiel toestel. Opmerkelijk: in Australië gebruikt de helft van de respondenten dagelijks minstens 10 verschillende toestellen, naar eigen zeggen.

Iets minder dan de helft van de respondenten voert taken uit voor het werk achter het stuur. De helft van de respondenten is minstens 25% van de reistijd aan het telefoneren.

Drie op de tien respondenten verwachten dat er tegen 2020 zelfrijdende auto’s zullen zijn, zodat ze gemakkelijker kunnen pendelen en doorwerken. Acht op de tien verwachten dat ze na 2020 ook een beroep zullen kunnen doen op robots voor de uitvoering hun job.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.